Verotuksen kevennys kaikille

Tasavallan ylimmissä kammareissa keskustellaan ahkerasti tuloverojen alentamisesta. Että milloinko pitäisi alentaa ja keneltä? Ja että pitäisikö jättää päätetty elintarvikkeiden arvonlisävero alentamatta, ja jakaa säästyneet varat tuloverojen alentamiseen. Tässä ovat olleet asialla erityisesti ekonomistit, mikä onkin ymmärrettävää heidän palkkatasollaan.

Kun puhutaan tuloveron alentamisesta kaikkein pienituloisimmilta, niin keitähän silloin tarkoitetaan? Tietämäni mukaan valtion tuloverotaulukko on sen näköinen, ettei kaikkein pienituloisimmilta mene veroa lainkaan. Miten sitä silloin alennetaan? Voitaisiinko alentaa kuntien kukkarosta, kunnallisverosta, ja jos, niin korvaisiko valtio kunnille aiheutuvan menetyksen? Entä jos tulot ovat niin pienet ettei niistä mene kunnallisveroakaan, mitä heidän nälkäänsä annettaisiin?

Hallituksen sisälläkin näyttäisi olevan "kahellaista ilimoo" siitä pitäisikö tulevat huojennukset kohdistaa vain ns. pienituloisille, vaiko kaikille tuloluokille? Ja kun puoluejohtajatkin tekevät typeriä ehdotuksia, saanee sellaisen tehdä myös hallintoalamainen eräänlaisena kompromissina. Tähän vain tarvittaisiin joku ministeri, joka vastoin omaa etuaan tekisi aloitteen, jota varmasti ehdittäisiin miettiä, kun asiaa joka tapauksessa on vielä ankarasti mietittävä. Siis aloitteen, että annetaan euromääräinen samansuuruinen helpotus normaalisti lasketun veron maksuun pantavasta summasta. Asiaan on varattu vaalikauden ajaksi 1,1 miljardia, jota summaa on vihjattu jopa korotettavan. Niinpä annettakoon ensivuoden verosta jokaiselle tulonsaajalle 200 euron vähennys, ja seuraavana vuotena toinen 200 euroa maksuun pantavasta verosta. Jos siihen ei riitä valtion tulovero, otettakoon loppu kunnallisverosta, ja valtio hyvittää kunnille menetyksen. Näin saman saisivat suuren ja pienen tulon ansaitsijat. Työllisyyttäkin verohelpotus parantaisi. Ryhtyisihän ryhtymisrajoitteinenkin ansaitsemaan sen verran, että pystyisi hyötymään tasapuolisesta verohelpotuksesta.

Prosenttimääräinen verohelpotus antaa aina suurituloisemmalle enemmän.

YRJÖ JAATINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu