Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Vihreä elvytys auttaa Suomea jaloilleen

Koronan jälkeen maailma ei tule olemaan ennallaan. Vihreä jälleenrakennus tähtää siihen, että yhteiskuntamme on jatkossa ympäristölle ja ihmisille kestävä. Se auttaisi kohtaamaan myös tulevia kriisejä.

Vihreä jälleenrakennus nojaa elvytyksessä isoihin ilmastoinvestointeihin, päästöttömään liikenteeseen ja puhtaaseen energiaan. Myös ihmisten koulutukseen ja osaamiseen on panostettava. Samalla luodaan työtä ja toimeentuloa pitkälle tulevaisuuteen ja eri puolille maata. Esimerkiksi kansainvälinen työjärjestö ILO on arvioinut, että ilmastotoimet synnyttävät uusia työpaikkoja.

Hyviä esimerkkejä mahdollisista elvyttävistä ilmastotoimista ovat kiinteistöjen päästöjä pienentävät energiaremontit, rataverkon kehittäminen sekä pyöräily- ja kävelyinfrastruktuurin rakentaminen.

Näistä esimerkiksi pyöräily- ja kävelyinfrastruktuurin kehittämisessä on se hyvä puoli, että hankkeet ovat nopeita käynnistää kunnissa, eivätkä ne tarvitse vuosien suunnittelutyötä. Valtakunnallinen pyöräbaanaverkosto voisi ulottua koko maahan. Kävelyn ja pyöräilyn verkoston kehittäminen tukee ihmisten liikkumista ja matkailusektoria, ja myös valtaosa laadukkaammista pyörätelineistä valmistetaan suomalaisilla metallipajoilla.

 

Jyväskylässä on erinomainen pyöräilynedistämisohjelma, jota tulee toteuttaa määrätietoisesti: baanaverkon rakentamisen lisäksi esimerkiksi pyöräpysäköintiratkaisut, kuten pyörätornit keskustassa ja Matkakeskuksen läheisyydessä sekä pyörien runkolukituksen mahdollistavat liityntäpysäköintikatokset joukkoliikennepysäkkien yhteydessä, toisivat monia hyötyjä.

Osasta puolueista on kuulunut äänenpainoja, että ilmastoteoista pitäisi tinkiä taloustilanteesta johtuen. Ajatus on nurinkurinen. Olemme juuri oppineet, että jos kriiseihin ei valmistaudu ennakolta ja jos niitä ei torju ajoissa, ne voivat tulla inhimillisesti ja taloudellisesti kalliiksi. Jos ilmastokriisiin ei puututa ajoissa, sen vaikutukset tulevat olemaan monta kertaa koronapandemiaa pahemmat.

Nyt ei ole leikkauslistojen aika, vaan aika rakentaa hiilineutraalia Suomea.

Maria OhisalopuheenjohtajaVihreät

Ilona HellepuheenjohtajaJyväskylän Vihreä valtuustoryhmä