Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Keljonlahden katastrofi vältettävissä

Jyväskylän Energia Oy:n rahat ovat käymässä vähiin ja Keljonlahden turvevoimalasta suunnitellaan jo hiilivoimalaa. Vaikka Jyväskylän Energian toimitusjohtaja vähättelee konkurssin mahdollisuutta, se on mielestäni realistinen. Fortumko ostaa sitten koko Keljonlahden paketin, joka oli tarkoitettu nimenomaan Fortumia vastaan? Mitä ovat tästä mieltä Jyväskylän vihreät, jotka uskoivat Keljonlahteen olevan tulossa biovoimala? Mitä sanovat ne, jotka ovat pilkanneet meitä turvevoimakriittisiä ja vedonneet demokratiaan? Onhan päätösten takana ollut aina enemmistö ja itse olemme heidät tehtäviin valinneet.

Lähes kaikki kritiikki Keljonlahden turvevoimalaa kohtaan on osunut nappiin. Minä ja monet muut ovat kirjoittaneet jo aikoja sitten, että Keljonlahdesta tulee sekä ilmaston, ympäristön, että talouden kannalta katastrofi. Hankkeen mahtava hyväveliverkostoista koostuva puoltokoneisto on vastannut, että kustannukset nousevat, kun valitamme asioista. Siitä ei ole näyttöä, koska Keljonlahden rakentaminen on edennyt meistä riippumatta.

Nyt on tullut eteen se kovin juttu eli talous, jota ymmärtävät myös energiabisneksen sokaisemat päättäjät ja toivottavasti myös vihreät. Homma tulee niin sanotusti kintuille. Enää JE:n toimitusjohtaja Juha Lappalainen ei puhu vakaista hinnoista, vaan välttämättömyydestä nostaa kaikkia hintoja ja spekuloi hiili-vaihtoehdolla. Lappalaisen mukaan polttoaineeksi voikin vaihtua hiili! Hän toteaa, että "ilman tuntuvia hinnankorotuksia vain velkaannumme".

Keljonlahden turve- tai hiilivoimalan piti olla varsinainen rahasampo, joka hoitaa kaiken kuntoon. Maksajiksi pääsevät nyt nekin, jotka halusivat liittyä Suur-Jyväskylään. Monia liittyneiden kuntien asukkaita saattaa harmittaa, eikä syyttä. Tunnen sympatiaa heitä kohtaan. Jälleen kerran ihmisiä on petetty ja monia ihan omasta tahdostaan. Itsehän valtuutettumme olemme valinneet.

Turvevoimalla ei ole tulevaisuutta. EU:n parlamentin tai komission ympäristövaliokunta kun ei antanut sympatiaa turpeelle energiantuotannon raaka-aineena eikä sympatiaa näytä tulevan mistään paitsi pässinpäiltä. Turvetta ei nyt, ei eikä tulevaisuudessa määritellä uusiutuvaksi polttoaineeksi, sitä on turha kuvitella. Tätä olen yrittänyt tolkuttaa jatkuvasti. Nyt sitten rakennetaan kansainvälisestikin ajatellen aivan älytöntä hiilivoimalaa Keljonlahteen, koska rekat kulkevat edelleen ja kuskaavat lohkareita murskattaviksi.

Uuden hiilivoimalan käynnistäminen 2010-luvulla on varsinaista ilmastoidiotismia, johon ei mielellään haluaisi uskoa tämän päivän Suomessa ja Jyväskylässä. Päättäjät, tehkää ihmeessä nopeasti johtopäätökset ja pankaa piste muutamien Jyväskylän Energian ja kaupungin johtomiesten hölmöilylle! Lopettakaa voimalahanke heti ja ottakaa aikalisä!

KALEVI TYNKKYNEN Jyväskylä

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut