Ajatuksia moottoripyöräilystä

Moottoripyörien suosio on mopojen ohella kasvanut jo hämmästyttäviin mittoihin. Harrastajamäärien lisääntyessä ovat myös kielteiset ilmiöt yleistyneet samassa suhteessa. Seuraavassa muutamia:

Onko moottoripyörillä eri säännöt maantieliikenteessä? Olen usein ihmetellyt koko ajokaistan täyttäviä moottoripyöräletkoja.

Onko niin, että vain kokeneimmat ja taitavimmat kuskit osaavat ajaa ajoradan oikeassa reunassa? Niitä on siis noin puolet, koska toiset roikkuvat keskiviivalla. Muistelen joskus aiemmin lukeneeni Ajokokelaan oppaasta, että ajettaessa yleisellä tiellä, on käytettävä ajoradan oikeata reunaa ja huomioitava riittävät etäisyydet.

Lehdistä saa joskus lukea poliisin mittaamista huikeista ylinopeuksista. Osa kuskeista saadaan kiinni, osa onnistuu pakenemaan, koska edestä päin on tunnistaminen lähes mahdotonta.

Vihje liikenneministeriöön: palataan vanhaan käytäntöön, ja rekisterilaatta myös pyörän eteen, vaikkapa hivenen pienempikin. Kyllä se kameroissa näkyy nykytekniikalla.

Asioin lähes päivittäin Vaajakosken ABC-liikennemyymälässä, joka tuntuu olevan myös motoristien mekka. Eikä siinä mitään. Kyllä minäkin osaan ihailla kauniita kaksipyöräisiä. Mutta - kukahan osaisi opettaa motoristeille mahdollisimman selvästi, että pihan polttoainetäydennysalue, joka on viivoitettu keltaisilla viivoilla, ei ole maalattu moottoripyörien pilttuiksi? Olisikohan tuo moottorikerhojen tai autokoulujen intressissä? Jotta moitteet eivät menisi kovin yksipuolisiksi, on kyllä sanottava, että on niillä viivoilla välillä autojakin pitkä rivi.

Voin hyvin kuvitella, miltä polttoainerekan kuljettajasta tuntuu, kun hän joutuu haalimaan isosta myymälästä kuljettajia siirtämään ajokkejaan muualle reviiriltään. Itse en ehkä moiseen ryhtyisi, vaan jättäisin ajokit tylysti rekan taakse odottamaan tyhjennyksen ajan.

RAIMO O. MUTANEN Vaajakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut