Toimittaja Lämsä lätkii Israelia

Olen pahoillani ja ihmettelen tyyliä, jolla toimittaja Ville Lämsä kirjoitti Keskisuomalaisessa 5.7. Otsikossaan hän ihmettelee, miksi vain Israelilla on ystäviä. Ei tilanne noin surkea ole, kyllä muillakin kansoilla on ystävänsä, varsinkin Suomella. Ilman "vain"-sanaa otsikko kelpaisi.

Kirjoitelmansa alussa Lämsä puhuu eräästä Suomea hieman isommasta valtiosta tarkoittaen ilmeisesti Israelia. Lukija saa siis "tietää", että Israel on Suomea suurempi "jätti-valtio". Se oli paha moka, tosiasiassa Suomen sisään sopisi 12 Israelia. Suomi on siten 12 kertaa isompi kuin Israel. Jos Israelin alueelle perustetaan kaavailtu palestiinalaisvaltio, jäisi Israelin pinta-alaksi 1/16 Suomesta.

Lämsä tunnustaa, ettei hän "ymmärrä Israelin konfliktista yhtään mitään". Tarkkaan ottaen tuo tunnustuskin sisältää virheen. Eihän kyse ole vain Israelin konfliktista. Ongelma koskettaa jopa koko Lähi-itääkin laajempaa aluetta.

Lämsä sanoo saaneensa selville mm., että "juutalaiset jyräävät palestiinalaisten taloja puskutraktoreilla". Niin onkin tapahtunut koskien taloja, jotka ovat olleet terroristien koteja. Niiden tuhoamisilla Israel on pyrkinyt ennalta estämään uusia väkivaltaisuuksia. Aivan viime aikoina Israel on onneksi luopunut brutaalista talojen hävittämisestä.

Lämsä on havainnut keskustelupalstojen "raivon olevan aivan silmitöntä". Niin ei voi olla ainakaan, jos kirjoittaja on aito kristitty. Varokoon kukin, Lämsäkin, omaa tyyliään.

Jumalan luomina ihmisinä olemme tasan yhtä arvokkaita Jumalalle. Rodustamme ja ihonväristämme riippumatta Jumala hyväksyy meidät, kun syntisinä turvaudumme Jeesukseen.

Jos kovin hanakasti hyökkäilemme Israelia tai arabeja tai muita vastaan, teemme väärin. Kaikissa ihmisryhmissä esiintyy kiitettäviä ja moitittavia ilmiöitä.

Tunnustan, etten tietänytkään matkatoimisto Toiviomatkojen järjestävän rippikoululeirejä Lähi-idässä. Hieman epäilen onko asia todella niin.

Toimittajan esittämät luonnehdinnat Israel-kiihkoisista hihhuleista yllättivät. En koe ole-vani kumpikaan, vaikka pidänkin Israelia omassa arvossaan.

Israel-arvostukseni pohjautuu Raamatun ilmoitukseen: Jeesus oli inhimillisen olemuksensa puolesta juutalainen ja Israel oli hänen kotimaansa. Jumala antoi meille Raamatun Israelin välityksellä. Jeesuksen opetuslapset olivat juutalaisia miehiä (vain ehkä Luukas pakanoiden "edustajana" oli ei-juutalainen).

Israelille on Raamatussa loistavat tulevaisuuden lupaukset, mutta ensin heidän täytyy Jeesuksen edessä katua syntisyyttään. Sitten juutalaiset ja palestiinalaiset ja kaikki kansat saavat rauhan ja omat kotimaansa.

JUKKA VETTENNIEMI Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu