Miksi valtiovalta ei kiellä Jyväskylän MM-rallia?

Jyväskylässä on heinäkuun lopussa Kuninkuusravit ja elokuun alussa Neste-ralli, joka on MM-sarjan Suomen osakilpailu. Lehtitiedon mukaan tuolloin autoilee maakunnassa noin 130 000 ihmistä. Viikon ajan ilmansaasteet lisääntyvät ja eläminen häiriintyy sekä liikenne vaarantuu.

Miksi tätä hulluutta ei valtiovalta ja ympäristöministeriö kiellä?

Puolletaan, että se jättää 12-15 miljoonaa euroa maakuntaan. Siinä se hyöty on.

Mutta paljonko rallin järjestäjät vievät rahaa pois. Rallitien varrelle järjestäjät perustavat katsojapaikkoja maanomistajien luvalla tai luvatta - tuhannet ihmiset tulevat katsomoon ja heiltä peritään noin l5 euroa yhtä päätä kohden.

Onko se luvallista, että järjestäjät eivät maksa maan ja tontin omistajille mitään? Röyhkeää! Vaatikaa nyt tulevilta järjestäjiltä korvaus, sillä rahoista menee Helsinkiin lähes saman verran kuin tänne jää.

Lääninhallitus voi antaa luvan vain tiealueen käyttöön, mutta ei sen kauemmaksi. Järjestäjät puolustavat, että käyttö kauempana on jokamiehen oikeus - sitähän se ei ole.

Maanomistajille jää pullot, tölkit eväspaperit ja ulosteet. Ei ne ole marjanpoimijoille makuhöystettä. Luvan antajan on vaadittava tien varteen muutama sata käymälää. Kauempaa metsästä löytyvät kortongit eivät ole kierrätystavaraa.

Neste-ralli on itsenäinen liiketoimi. Sen on hoidettava tulot ja menot asiallisesti.

Rallin takia hevosen ja lehmän menettänyt:

MARTTI NIINIMÄKI Jämsänkoski, Koskenpää

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu