Tornitalo: oikea ratkaisu

Marja-Leena Luukkonen kysyi 7.6. tämän lehden mielipidepalstalla "Tornitaloko on ainoa kylämme kehittäjien lääke alueen estetiikan parantamiseksi?"

Kehittyvä Tikkakoski -ohjelmassa julkaistiin toki huomattavasti kohentamista tarvitsevia kohteita taajamassamme - kauneusarvoihinkin liittyviä. Mutta kehitysohjelman vuoden 2000 joulukuussa julkaissut työryhmä ehdotti myös yhtenä siistimistä kipeästi vaativana kohteena rempallaan olevan Keskimaan entisen, 1930-luvun lopulla rakennetun liikerakennuksen kunnostamista tai purkamista. Madollisuutena mainittiin mm. tornitalon rakentaminen paikalle.

Marja-Leena Luukkonen toteaa kosken partaalla olevan rakennuskohteen olevan Tikkakosken kylän sydäntä, joka ansaitsee erityisvaalintaa ja suunnittelua, jotta miljöön henki säilyy.

Aivan samantapaisia ajatuksia alueesta on ollut myös kehitystyöryhmällä. Kyseessä on Tikkakosken entinen keskusta, jonka äärellä oli tori, sen taustalla on vieläkin tallella Peuronin kaupparakennus. Nyt puretun liikerakennuksen ohella 1930-luvulla tämä kylän keskusta sai laidalleen pankkirakennuksen. Kylän linja-autoasemakin matkahuollon palveluineen toimi alueen laidalla. Ja valtaosan kylän asukkaista työllistävä tehdas sulki rakennuksineen keskustan itäreunalta. Mielestäni tähän ympäristöön ei voi rakentaa aivan mitätöntä rakennusta. Kaavoittajan näkemys tornitalosta paikkakunnan maamerkkinä osuu oikeaan.

Joitakin on pelottanut tornitalon sijoittuminen omakoti- ja rivitaloalueen välittämään läheisyyteen, mikä saattaisi heikentää lähiasukkaiden viihtyvyyttä. Pelko lienee turha, tornitalon sopivuudesta matalaan rakennusympäristöön on olemassa arkkitehtien luomia toimivia esimerkkejä, lähimmät Jyväskylässä.

RAULI LEHTIVAARA Jyväskylän maalaiskunta, Tikkakoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.