Raamattu sallii abortin

Luettuani Aleksi Rinteen mielipidekirjoituksen Keskisuomalaisessa tiistaina 1.7. tunsin, että asiasta on huomautettava siltä varalta, että joku ottaisi vakavissaan tämän huolen suomalaisten "arjalaistamisesta" ja ihmiselämän määrittelemättömyyden hankaluudesta.

Keskustelu jo vanhempina olevien, ja vasta potentiaalisesti lasta haluavien kanssa, on usein hyvin erilaista tämän asian tiimoilta. Edellä mainitut ajattelevat omia lapsiaan, eivätkä osaa samaistua aborttia aikovan kenkiin, koska heille jonkun toisen sikiö edustaa omaa lasta. Eroa oman ja toisen toiveiden välille ei osata tehdä. Toisaalta vasta lasta aikovat tai mahdollisesti jo raskaaksi tulleet, ajattelevat sikiön naturalistisesti aivan oikein, eli olennoksi josta voi tulevaisuudessa kasvaa lapsi.

Raskausaikana, ja varsinkin sen alussa ihmisyyden ajatteleminen on kuitenkin paitsi hedelmätöntä, myös sisällyksetöntä. Lajityypillisestihän sikiö (ja sen jokaisen solun DNA) edustaa Homo Sapiensia, mutta henkisesti (tämän tiedämme varmasti neuropsykologiasta) kyseessä ei ole mikään hyönteistä kummempi. "Valot ovat päällä, mutta ketään ei ole kotona", voisi sanoa.

Minua on vuosia kiinnostanut tämä aihe niin filosofiselta kuin biologiseltakin kannalta, ja vakaa näkemykseni on, ettei abortissa ole moraalisesti mitään väärää, koska teolla ei ole kärsijää. Teon aiheuttaman kärsimyksen tai nautinnon määrähän määrittää sen moraalisuuden.

Yhteiskunnan puolelta tehty pakottaminen synnytykseen, ja sen johdosta lapsen pakolla kasvattaminen/hylkääminen on joka tapauksessa moraalittomampaa, eikä meillä ole lupaa siihen minkään inhimillisen ajattelumallin puolesta. Perussa ja Intiassa aborttien tekemistä on rajoitettu, ja jokainen on voinut lukea lehdistä, mihin ihmiset ovat ajautuneet: elinkautisia nuorille tytöille ja pakastettuja tai roskiin heitettyjä vauvoja.

Tässä asiassa voisi yhteiskunnallisilla ja biologisilla asioilla luoda vahvan pohjan abortin puolesta, mutta kuten otsikkokin lupaa niin haluan muistuttaa Raamatun sanomasta.

Raamatussa ihmiselämä kuvataan poikkeuksetta pyhäksi ja arvokkaammaksi kuin muiden eläinten henki, mutta se sanoo myös seuraavaa: Saarnaaja 6: "...niin jos hän ei kaikesta tästä huolimatta saa tyydytystä elämästään eikä edes kunniallista hautausta, minä sanon: kuolleena syntynyt on häntä onnellisempi. 4: Turhaan se tulee ja pimeään menee, ja pimeään sen nimi peittyy, 5: eikä se ole nähnyt aurinkoa eikä tajunnut mitään; mutta sen lepo on syvempi kuin hänen."

Nämä ja monet muut jakeet (mm. Job. 3:16-19 ja Psalmit 58:3-8) ilmaisevat selkeästi, että on parempi kuolla syntymättä, kuin elää huonolaatuinen elämä. Kymmeniä muita aborttia puolustavia jakeita voi löytää kerättynä sivulta http://www.abortion.org.au/prochoicebible.htm.

PAAVO YLÄMÄKI Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.