Alueellisia palveluita keskittämisen sijaan

Ovatko kunnat ihmisiä varten vai ihmiset kuntaa varten?

Tämän kysymyksen vastaus on edessämme tulevaisuudessa, kun lukuisia ratkaisuja tehdään uuden suurkunnan organisaation luomisvaiheessa. Ratkaisut on tehtävä ihmisystävällisesti eikä organisaatioystävällisesti. Palvelut on tuotettava ihmisille ja heidän tarpeistaan lähtien eikä palvelemaan byrokratiaa itseään.

Kuntaliitoksen tullessa ajankohtaiseksi osaksi kaikkien arkea, on ehdottomasti kyettävä turvaamaan kaikkien asukkaiden samanarvoisuus. Kun useampi alue, joilla on ollut aiemmin omat erilliset palvelurakenteet, yhdistyvät, seuraa siitä luonnollisesti päällekkäisten toimintojen yhdistämistä ja uudelleenorganisointia. Paikalliset palvelut on säilytettävä, sitä suuremmalla syyllä mitä laajemmalta alueelta asukkaita yhdistetään yhden kunnan veronmaksajiksi!

Uusista rakenteista ja palvelujärjestelmien muutoksista on osattava tiedottaa riittävän selkeästi, eikä kenenkään oikeutta saada tarvitsemiaan palveluja saa heikentää. Esimerkiksi asumisen on oltava yhtä laadukasta ja asumisen kustannuksien on suhteessa kohdeltava asukkaita tasa-arvoisesti. Asumisympäristön ylläpidon on oltava yhtä asiantuntevaa sekä kaupunkialueella että maaseututaajamassa.

Kuntaliitoksessa on luvattu, että palvelut säilytetään. Lupaus säilyttää palvelut ei automaattisesti tarkoita sitä, että ne ovat myös kaikkien ulottuvilla. Palvelut voivat olla olemassa jossain ison kunnan alueella, mutta kaikki eivät ole samanarvoisessa asemassa niiden saatavuudessa. Onhan tähänkin asti syrjäkylien mökeistä siirrytty keskustaajamaan palveluasumisen perässä, jotta samalla kauppa, kirkko ja terveyskeskus ovat kohtuullisen matkan päässä. Kuitenkin ihmiset ovat saaneet näissäkin tilanteissa jäädä kotiseudulleen, kotikuntaansa. Kun useampi kunta yhdistyy, on ihmisen kotiseutu silti siellä, missä vanhat rajat kulkevat. Alueelliset palvelut ovat ratkaisu, ei keskittäminen.

MINNA MÄKINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.