Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tilan tarve on todellinen

Aprillipäivänä Jyväskylässä sekalainen porukka nuoria valtasi tyhjänä seisseen Polaari-rakennuksen kampuksella. Autonomiseksi tiedekunnaksi valtauksen nimennyt joukko vaati vapaata tilaa omaan käyttöön. Vaatimus oli niin rankka, että seuraavana päivänä poliisit tyhjensivät talon. Jälkipyykissä näytti pahasti siltä, että valtauksen taustalla olevat motiivit peittyvät päivittelyyn homeesta, töhryistä, ilkivallasta, huumeista ja ties mistä.

Asia on kuitenkin niin, että talonvaltaus osoitti nuorten todellisen tarpeen epäkaupalliselle ja yhteiselle tilalle. Tämän kertoo jo se tosiasia, että nyt teinit joutuvat viettämään vapaa-aikaansa kauppakeskus Forumin sisäkäytävällä ja monet ainejärjestöt kokoustamaan baareissa ja kahviloissa. Siis kaupallisessa tilassa, jossa he ovat asiakkaita ja kuluttajia. Nyt olisi siis sellaisen tilan tarve, jossa olisi mahdollisuus nuorten yhteiselle ja omaehtoiselle toiminnalle.

Se että valtausta kauhistellaan ja valtaajille vaaditaan kovempia rangaistuksia, ei lopeta valtaajien toimintaa sillä tilan tarve on todellinen. Tämän osoittaa jo Helsingissä pitkään jatkunut valtaustoiminta. Tämän lisäksi Euroopan isoissa ja pienissä kaupungeissa on jo pitkään ollut omat vallatut talonsa. Kauhistelu ja valtaajien lokaaminen ei siis auta, vaan asialle on tehtävä jotain.

Miten olisi tilan tarjoaminen nuorille?

MATIAS HUTTUNEN Jyväskylä

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut