Keski-Suomi on takapajula Turkuun verrattuna

Johan oli juttu tehty Turusta (Keskisuomalainen 8.4.)! Näin turkulaisena koin jutun aika loukkaavana, joskin ymmärrän keskisuomalaisten kateuden turkulaisia ja Turkua kohtaan. Onhan Turku sentään kulttuurikaupunki vailla vertaa, eikä sitä lehtien palstoilla mollaamalla muuksi voi muuttaa. Turkulaiset ovat kansainvälisiä, urheilullisia ja avoimia ihmisiä, joiden kanssa tulee toimeen vähemmälläkin yrittämisellä. Turku on kaupunkina viihtyisä, selkeä ja monipuolinen, oli sitten kyse erikoisosaamisesta tai arkkitehtuurista.

Ja kysynpä vaan toimittajalta, että mistä löydät tähän vuodenaikaan kauniin ja kukoistavan kaupungin keskustan, kun kuraa ja pölyä on silmät ja korvat täynnä?

Olen kolmannessa polvessa paljasjalkainen turkulainen ja nyt elämäntilanteen takia, pakon sanelemana, olen asunut täällä Keski-Suomessa melkein kolme vuotta. Mutta vieläkään minulla ei ole täällä sellaista ihmistä, mieheni lisäksi, ketä voisin kutsua ystäväkseni! Voihan toki olla, että vika on minussa, mutta kyllä keskisuomalaiset ovat niin sisäänpäinkääntyneitä ja umpimielistä porukkaa, että valoisammallakin persoonalla meinaa välillä itku päästä, kun yrittää heidän kanssaan tulla toimeen.

Harrastan paljon, olen hakeutunut erilaisiin tapahtumiin, käyn töissä säännöllisesti ja silti en ole saanut yhtään ns. ystävää täältä takapajulasta, missä kaikki tietävät naapurin asiat paremmin kuin omansa.

Vaikka täytyy kyllä myöntää, että viihdyn täällä yllättävän hyvin. Johtuen todennäköisesti juuri siitä seikasta, etten tunne ketään ennestään enkä tiedä ihmisten historiaa viiden sukupolven taakse. On helpompi suhtautua ihmisiin avoimin mielin ja varauksetta kun on hiukan niin kuin "ulkona" kaikesta.

Kannattaa jokaisen mennä peilin eteen, myös toimittajan, ja kysyä itseltään, olenko minä oikea ihminen arvostelemaan muita paikkakuntia ja paikkakuntalaisia pelkästään yhden käymiskerran perusteella? Ja toimittajalle vinkiksi, otapa selvää mistä tulee sanonta "Tois puol jokke". Voin kertoa, ettei se tarkoita aina vastapuolta Aurajoesta, vaan siihen on oikein syynsä. Avoimella mielellä liikkuva ja tiedonhaluinen "turisti" saa enemmän irti paikasta kuin paikasta, ettei sitten tarvitse kateuttaan vinkua lehdessä erilaisten, ja monesti parempien, paikkojen huonoutta.

Hyvää kevättä kaikille paikkakuntaan katsomatta.

MARI RIKKONEN Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu