Kuka erotti Ilkka Kanervan?

Viime päivät on lehdistössä ja kansalaiskeskustelussa puitu sitä, tekikö puoluejohtaja Katainen oikein vai väärin erottaessaan Ilkka Kanervan ulkoministerin tehtävistä. Vain muutaman kerran on esille nostettu se asia, ettei Katainen teknisesti ottaen erottanut Kanervaa, eikä hänellä olisi ollut siihen minkäänlaisia valtuuksiakaan.

Lainaus Suomen perustuslaista: "Tasavallan presidentti myöntää pyynnöstä eron valtioneuvostolle tai ministerille. Ministerille presidentti voi myöntää eron myös pääministerin aloitteesta. Presidentin on ilman esitettyä pyyntöäkin myönnettävä ero valtioneuvostolle tai ministerille, jos tämä ei enää nauti eduskunnan luottamusta".

Perustuslaissa ei mainita halaistua sanaa siitä, että puolueen puheenjohtajalla olisi oikeus erottaa ministeri tai että ministerin olisi nautittava puoluejohtajansa tai eduskuntaryhmänsä luottamusta. Kanervan kohdalla toteutui perustuslaissa ensin mainittu vaihtoehto, eli hän pyysi tasavallan presidentiltä eroa, jonka tämä myönsi.

Tämä tapahtui kuitenkin vasta sen jälkeen, kun Katainen oli määrännyt Kanervan tekemään näin. Tapahtumien kulku on jälkeenpäin tarkasteltuna todella erikoinen. Päiviä ennen kuin Kanerva oli edes esittänyt eronpyyntöään, oli uusi ulkoministeri jo valittu, esitelty ja antanut toimittajille ensimmäiset lausuntonsa.

Voidaan siis sanoa, että käytännössä Katainen todellakin erotti Kanervan. Tämä ilmaisu antaa kuitenkin väärän kuvan puoluejohtajan laillisista valtuuksista. Siksi olisi parempi sanoa, että Katainen käski Kanervan erota. Kanervan eroprosessi noudatti perustuslain kirjainta, mutta toinen kysymys on, vastasiko se myös lain henkeä.

ANTTI JÄRVINEN opiskelija Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut