Verokuormasta kakkua varakkaille

Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa 6.4. esitetään, että oppositio on keksinyt politikoinnin sauman perintöveron poistosta. Eduskunnassa todellakin tehdään politiikkaa ja sitä tekee myös hallitus keventämällä rikkaiden ja suurituloisten verotusta. Hallituksen politikointi ei ole yhtään vähemmän politiikkaa, vaikka se jatkaa viimeaikaisten hallitusten linjalla. Se poistaa edelleen yritysten ja maatilojen perintöveroa.

Perintöveron poisto yrittäjiltä ja maatiloilta luo lisää eriarvoisuutta perheiden lasten välille. Jo nyt käy esiin tilanteita, joissa perintö on jaettu ainoastaan yhdelle lapselle vaikkapa sukumaatilan jatkolupauksia vastaan.

Perintöveron helpotusta olisi tullut harkita eri kantilta kuin nyt on tehty.

Sitä olisi tullut harkita niin, että lasten ja lesken oikeus asuntoon, kesämökkiin, pienyritykseen tai maatilaan ei vaarantuisi, kun kyseessä olisi pienituloinen perhe. Päinvastoin nyt suositaan miljoonaomaisuuksien veronkiertomahdollisuuksia perheyrityksiin piilottamisen avulla.

Valitettavaa on, että valtio ei voi maksaa veroja kansalaisten puolesta, vaikka sellaistakin on täällä Arkadian mäellä eräs kansanedustaja humoristisesti esittänyt. Tosiasiassa yksin varallisuusveron poisto tarkoitti 130 miljoonan euron vuosimenetystä hyvinvointivaltion rahoituspohjasta.

Nyt Keskisuomalainen politikoi pääkirjoituksessaan perintöverosta luopumisen puolesta ja ennustaa jopa tuloverotuksen tasa-veroon siirtymistä. Valitettavasti vain rikkaita suosiva veronkevennysohjelma johtaa takaisin viimevuosisadan alun tilanteeseen, jossa hyvinvointivaltiosta voidaan vain haaveilla.

Suomessa on 140 000 köyhää lasta ja asiantuntijoiden huoli on; miten heidän jatkokoulutuksensa peruskoulun jälkeen saadaan kunnialla hoidettua? Samoin lapsiperheet ja erityisesti yksinhuoltajat kamppailevat toimeentulonsa kanssa.

Lapsiperheille kanavoitu tuki parantaa parhaiten kotimaista kysyntää ja siten kasvattaa kansantaloutta. Samoin tulevaisuudessa uhkaavaan työvoimapulaan voitaisiin vastata, kun rahaa siirrettäisiin tukemaan lapsiperheitä ja kasvattamista, eikä rikkaiden verohelpotuksiin.

MATTI KANGAS kansanedustaja (vas.) Jyväskylä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.