Tarkennuksia ilmastokirjan arviointiin

Keskisuomalaisen toimitus oli ansiokkaasti terävöittänyt ja tiivistänyt arviotani (7.4.) Mark Lynasin kirjasta Six Degrees, Our Future on a Hotter Planet. Tiivistys oli johtanut muutaman tärkeän asian jäämiseen pois tekstistä. Tässä yksi.

EU:n ilmastonmuutospapereissa puhutaan yleensä hiilidioksidin vastearvoista, ei pelkän hiilidioksidin määrästä. Näin ollen 386 ppm (miljoonasosaa ilmakehässä) vastaa noin 430 ppm:n arvoa hiilidioksidivasteen asteikolla (CO2eq). Hiilidioksidin vastearvo tarkoittaa sitä kokonaisarvoa, jonka mm. metaanin ja muiden kasvihuonekaasujen lisääminen pelkän hiilidioksidin vaikutukseen tuottaa. Vastearvo on noin 10 prosenttia suurempi kuin pelkän hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä.

EU:n tavoitteena on päästä loppujen lopuksi 450:een ppm:ään CO2eq, vaikka pahimmillaan arvo ehtii käydä lukemassa 550 CO2eq. Lynas ei usko, että tällainen paluu takaisin alempaan arvoon olisi mahdollista, koska ns. positiiviset takaisinkytkennät eli itseään kiihdyttävät muutokset aiheuttaisivat tilanteen karkaamisen käsistämme. Kun esimerkiksi pohjoinen napajää kutistuu, tilalle tuleva meri imee huomattavasti enemmän lämpöä maapallolle kuin valkoinen lumi tai jää. Mm. tämä ja lämpiävästä ikiroudasta vapautuva metaani ovat esimerkkejä positiivisista takaisinkytkennöistä.

Ystävällisesti

PENTTI RUOTSALAINEN Pihtipudas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu