Kaupunkiseurakunnassa haudat peitetään nopeasti

Salme Kuusela kiinnittää 6.4. olleessa kirjoituksessa huomiota Jyväskylän kaupunkiseurakunnan hautauskäytäntöihin, mm. haudan peittämiseen.

Jyväskylän kaupunkiseurakunnan hautausmailla haudat peitetään pääsääntöisesti maanantaisin mikäli hautaus on ollut lauantaina. Jos hautaus on jonain muuna arkipäivänä, niin silloin hauta peitetään samana päivänä. Näin on toimittu vuosia ja haudat eivät ole koskaan olleet peittämättä kauemmin. Tämä on varsin yleinen käytäntö maamme hautausmailla. Heti hautauksen jälkeen hauta peitetään kannella, jonka päälle kukkalaitteet lasketaan, joten hauta on myös ennen lopullista peittämistäkin suojattu.

Omaiset voivat aina peittää haudan itse niin halutessaan. Aina ei haudan peittäminen kokonaan pelkkänä lapiotyönä kuitenkaan onnistu, koska hautausmaiden maalajista johtuen haudoissa joudutaan käyttämään melko raskastekoisia tukilaitteita, joilla estetään haudan mahdollinen sortuminen. Näitä tukilaitteita ei voi poistaa haudasta kuin koneellisesti, jolloin haudan peittäminen loppuun asti lapiolla on mahdotonta.

Omaiset voivat kuitenkin kaikissa tapauksissa peittää haudan ns. arkkukorkeuteen, jolloin maata tulee niin paljon, että arkku tulee kokonaan peittoon. Toivomme, että meille hautausmaalle tulee aina ilmoitus toiveesta peittää hautaa itse, niin työntekijämme osaavat varata haudalle riittävän määrän lapioita valmiiksi.

Siunausaikojen pituus on pääsääntöisesti yksi tunti. Useimmiten se on riittävä, mutta toisinaan saattoväen ollessa suuri ja etenkin talviaikana kun kukat lasketaan sisällä kappelissa tulee tilanteita, jolloin siunaustoimitus venyy yli varatun ajan. Tämä on erittäin ikävää kyseisen siunaustilaisuuden omaisille sekä muulle saattoväelle. Huomioimme aina riittävän siunaustilaisuuteen varattavan ajan, kun omaiset ovat ilmoittaneet siunausaikaa varatessaan, että saattojoukko tulee olemaan tavallista suurempi.

Seurakunnassa on huomioitu eteis- ja odotustilojen puutteellisuus, etenkin tämä koskee Seppälän kappelia. Kappelin yhteydessä on kaksi omaisille tarkoitettua huonetta, mutta väistämättä tulee tilanteita, jolloin eteistilat käyvät riittämättömiksi, etenkin talviaikana.

Pyrimme kaikin tavoin kehittämään hautauspalveluitamme. Otamme myös Salme Kuuselan esittämät asiat huomioon kehittäessämme hautauspalveluitamme.

ANTTI PEKURI hautaustoimen päällikkö Jyväskylän kaupunkiseurakunta

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.