Jämsä on huono sopimuskumppani

Arvajan koulun lakkauttamisesta on tullut joillekin päättäjille vallan näyttämisen väline. Muuten ei voi ymmärtää sitä, että kaupunki yksipuolisesti irtisanoi vuonna 2005 tehdyn sopimuksen koulun jatkosta. Kaupungin talous oli tuolloin ja on nytkin kuralla. Naurettavaa olisi väittää, että pienen kyläkoulun kustannuksilla talous pannaan tasapainoon, kun rahaa riittää miljoonalisälaskuihin mukisematta.

Koulun lopettamisesta päättäminen on tehty myös erinomaisen epärehdisti. Valtuusto päätti koulun lopettamisesta joulukuun talousarviovaltuustossa, jossa asiasta jopa äänestettiin. Koska vanhempien kuuleminen oli laiminlyöty, piti keksiä jälkikäteen tämä "lopettamisprosessi". Ns. kuuleminen 6.3. oli lähinnä irvikuva. Ensinnäkin kylän väki jyrättiin virkamiesten pitkillä puheilla eikä keskusteluun jäänyt monituntisessa tilaisuudessa kuin vähän aikaa. Toiseksi: päättäjäthän olivat jo päätöksensä koulun sulkemisesta tehneet (10.12.2007) eikä muusta ratkaisusta ollut puhettakaan.

Kaupunginhallituksen ja muiden Jämsän päättäjien olisi hyvä tutustua Arvajan kehittämissuunnitelmiin. Valtuustoaloitteessamme 17.3. kiinnitimme huomiota mielenkiintoisiin kylän kehittämistoimiin.

Arvajan koululle vuonna 2005 annettua alkuperäistä jatkoaikaa puoltaa mm. se, että vanhemmat ja muut asukkaat ovat tehneet sitkeästi työtä koulunsa tueksi. Mm. koulun yhteyteen on suunniteltu 400-500 neliön uudisrakennusta, johon tulisivat juhlasali-veistotila (puutyötila), hakelämpökeskus sekä riistankäsittelytila hirvimiehille ja metsästysseuralle. Juhlasali palvelisi myös urheiluseuran, 4H-kerhon ja teatterin toimitiloina. Veistosalissa voisi toimia työväenopisto tai veneveistämö.

Uudisrakennus toteutettaisiin kylän eri järjestöjen voimin ja EU:n avustuksella.

Lisäksi mielestämme on otettava huomioon, että kylälle on viriämässä uutta asutusta siitä huolimatta, että kaupungin taholta on tulokkaita varoitettu Arvajalle muuttamasta, kuten 6.3.2008 ns. kuulemistilaisuudessa kyläläiset kertoivat. Kylällä on myyty ja myynnissä useita asuintontteja ja vireillä on talosuunnitelmia. Jämsän kaupunki voisikin markkinoida Arvajaa asuinpaikkana ja houkutella uusia asukkaita Päijänteen rantatonteilla.

On ikävä asia ja Jämsän kovaa politiikkaa, että Jämsä tyhjää palveluista maaseutua. Jämsän osalta raskauttavaa on, että kaupunki on haalinut kuntaliitoksen porkkanarahat silmissä kiiluen lisää maaseutualueita. Huoli on, miten palvelut säilyvät ja kehittyvät. Lasten lähipalveluista ei ainakaan huolehdita. Ennakkopuheiden mukaan Jämsä tyhjää kouluja vielä muistakin kylistä.

ARJA PAAKKANEN kaupunginhallituksen jäsen (vas.) Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.