Identtiset kaksosetkin ovat erilaisia

Erään jyväskyläläisen kaupan ikkunassa on ollut isokokoisia kortteja, joissa joku otus toitottaa oikein kirosanan avulla olevansa erilainen ja siitä ylpeä. No, jos erilaisuuden takia on oltava ylpeä, meillä kaikilla on syytä olla ylpeitä. Eihän ole kahta samanlaista ihmistä, eivätkä edes identtiset kaksoset ole täysin samanlaisia.

On vaan tosiaan outoa, miksi ylpeys on nykyään jotenkin ihailtava asia, sillä sehän on todella tuhoava asia. Ylpeys voi särkeä pahoin ihmissuhteita, sillä ei ole hauskaa joutua ylpeilijän halveksimaksi ja nujertamaksi. Tietenkin on hyvä omata terve itsetunto, mutta se ei ole mitään narsistista leuhkimista tai pätemistä jopa arveluttavilla asioilla.

Katsotaanhan, että ns. tavikset ovat jotain täysin tyhmiä moukkia ja kahjoja, joten jos haluaa päteä ja näkyä, siihen pääsee vain joillakin omituisuuksilla tai vaikkapa mahdollisimman oudolla pukeutumisella. On muotia myös jättää pukeutuminen minimiin, niin pääsee nopeasti julkisuuteen.

Aikoinaanhan oli suosittu radio-ohjelma Olen erilainen nuori. Tuli usein mieleen, että millaisia sitten ovat ne samanlaiset nuoret, jos erilaisille on oltava oma ohjelma, joka oli lähinnä aika surkeaa kuultavaa. Silloin ei ylpeilty vielä erilaisuudella, mutta kun nyt on muutenkin maailmankirjat sekaisin ja kaikki käännetty nurin niskoin, niin on saatu ihmiset uskomaan, että pitää olla oikein ylpeä ja röyhkeä. Raamattu sanoo: Ylpeys käy lankeemuksen edellä ja kopeus kukistumisen edellä. Väärien arvojen syöttäjät voisivat miettiä, millaista tuhoa ihmissuhteisiin tuo, jos toiset alkavat kovin itseään nostaa muiden yläpuolelle ylpeydessään. Heikot todellakin sortuvat siinä menossa elämän tiellä, mutta ehkä se on jopa autuaampaa kuin röyhkeydellä ja ylpeydellä menestyminen.

SALME ALAPIHA Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.