Valittaminen kuuluu kansalaisoikeuksiin

Keskisuomalaisen pääkirjoitus antaa tukensa Jyväskylän virkamiesjohdon vetoomukselle, jossa mm. väitetään valitusten lisäävän Keljonlahden voimalahankkeen kustannuksia.

Valitukset varmasti lisäävät virkamiesten työmäärää, koska onhan niihin aina laadittava jonkinlainen vastaselvitys. Meille alueen asukkaille jäi kuitenkin epäselväksi, miten valitukset voivat muka lisätä kustannuksia, koska voimalahanke on koko ajan edennyt valituksista huolimatta.

Ellei meille siis anneta todellista selvitystä, mistä lisäkustannukset ovat aiheutuneet, niin oletamme, että voimalahankkeen budjetti on jo tässä vaiheessa osoittautunut pahasti alimitoitetuksi ja siksi yritetään tuleva selvitystila pistää valittajien syyksi.

Aikoinaan myös Keskisuomalainen vastusti jyrkästi Rauhalahden voimalahanketta. Voimala kuitenkin rakennettiin Jyväsjärven rantaan. Sen jälkeenkin kaupunki on johdonmukaisesti jatkanut Jyväsjärven tuhoamista mm. viemärijätteiden säilytyksellä.

Keljonlahden voimalahankkeen valituksilla on kuitenkin paljon painavammat syyt, kuin Rauhalahdella. Jo tässä alkuvaiheessa on vaikutuspiirissä oleville asukkaille aiheutettu paljon haittaa mm. rekkarallin ja kivipölyn muodossa.

Voimalan rakentaminen Keljonlahden rannalle on jo vaatinut ja vaatii vielä jatkossakin todella massiiviset puuttumiset ympäröivään luontoon eli yhden Päijänteen lahden rantojen täydellisen tuhoamisen. Ei Rauhalahden alta tarvinnut kokonaista vuorta siirtää, eikä rakentaa uutta massiivista tieyhteyttä tai voimalinjaa asutuksen keskelle.

Lisäksi voimalasta on tarkoitus rakentaa ylisuuri tarpeeseen nähden. Tästä syystä mm. hiilidioksidipäästöt tulevat lisääntymään moninkertaisiksi Rauhalahteen verrattuna. Tietämys turpeen polton haitoista on myös lisääntynyt Rauhalahden alkuvaiheisiin verrattuna. Keljonlahden polttoaineenahan on suunnitelmien mukaan turvetta 70 prosenttia.

Helmikuun loppupuolella Maaseudun Tulevaisuudessa luki oikein isosti, että Vapo hukkuu turpeenpoltosta tulevaan tuhkaan. Tuhkaa kun ei enää vuoden perästä saisi käyttää lannoitukseen sen sisältämän kadmiumin vuoksi.

Wikipedian mukaan kadmium on karsinogeeninen ja mutageeninen tuote, jonka jotkut johdannaiset liukenevat erittäin hyvin veteen ja sitä kautta voivat levitä laajallekin.

Keljonlahden voimala olisi maailman suurin turvevoimala, joten sen tuottama tuhkamääräkin olisi todella suuri. Vaikka tuhkaa kuinka yritettäisiin kuskata johonkin piiloon, niin on aivan varmaa, että osa tuhkasta liukenee Päijänteeseen ja sitä kautta myös Päijänteen vettä juomavetenä käyttävät saavat tästäkin myrkystä osansa.

TAINA HÄMÄLÄINEN sairaanhoitaja, YTK Jyväskylä, Keljonkangas

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu