Luottavatko vanhemmat hieman liikaa nuoriinsa?

Toimin keskikokoisessa kunnassa nuorisopalveluiden apuohjaajana ja usein tuntuu siltä, että vanhemmat luottavat ehkä hieman liikaakin nuoriinsa ja suovat heille vapauksia, jotka osoittautuvat nuorille haitallisiksi.

Voiko luottamusta olla liikaa?

Jokin aika sitten nuorisotilamme vieressä oli kilpaileva nuorisotalo. Jo täysi-ikäisen pojan vanhemmat lähtivät lomamatkalle, josta seurasi, että talossa vietettiin kaksi viikkoa ryyppyjuhlia. Ongelmaahan tässä ei olisi, jos kaikki juhlijat olisivat olleet täysi-ikäisiä. Suurin osa heistä kuitenkin oli alaikäisiä ja nuorimmat vain 14-vuotiaita.

Luulen, että myös osalta nuorista jäi koulunkäynti hieman vähiin noiden viikkojen aikana. Tilanne oli mielestäni pöyristyttävä ja jäin miettimään, että tiesivätköhän vanhemmat, mitä heidän kotonaan tapahtuu ja ymmärsikö talossa asuva nuori mies itse mitä tekee.

Toinen asia, joka tilanteen myötä tuli mieleeni, on ennaltaehkäisevän päihdetyön tilanne maassamme. Välillä tuntuu, että päihdevalistusta ei pidetä tarpeeksi tai se ei jostain syystä tehoa. Keskustellaanko kodeissa tarpeeksi päihteistä nuorten kanssa ja tehdäänkö se tarpeeksi ajoissa?

Itse tulevana alan ammattilaisena haluan tähän asiaan paneutua tarkasti. Keiden muiden olisi syytä asiaan kiinnittää huomiota ja mihin toimiin tulisi ryhtyä?

Haluan vedota vanhempiin, sillä heidän esimerkkinsä ja järkevä suhtautuminen päihteisiin heijastuu suoraan nuoriin. Luottamuksesta on syytä myös keskustella kotona ja miettiä yhdessä tapoja, joilla voi osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen.

LAURA OKSANEN yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija Humanistinen ammattikorkeakoulu Äänekosken kampus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu