Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Superego, ego ja id ohjaavat ihmistä

Oli pakko kaivaa esille, paljon parjatunkin, psykiatrin Freudin teoriat. Ja sanotaanpa mitä hyvänsä, niin hänen viipaloima ihmisen psyyke toimii pitkälti noilla periaatteilla.

Eräs tapa, jolla Freud kuvaa persoonallisuuden dynamiikkaa, on sen jakautuminen eri periaatteilla toimiviin osiin.

Id on se osa minuutta, joka toimii mielihyväperiaatteen mukaan ja pyrkii toteuttamaan haluja ja viettejä. Pikkuvauvan käyttäytyminen liittyy kokonaan viettien ja välittömien halujen tyydyttämiseen. Kasvaessaan kokemuksen ja opetuksen myötä hän oppii kontrolloimaan niitä.

Superego eli yliminä on kasvatuksesta sisäistetty kuva ihanneminästä. Se toimii moraaliperiaatteen mukaan ja siis tavallaan omantunnon äänenä kontrolloiden viettiminää.

Näiden kahden välissä toimii ego eli minä, joka realiteettiperiaatteen mukaan joutuu sovittelemaan eri suuntiin vievien impulssien välillä.

Superego, ego ja id, ovat sanoja joilla Sigmund Freud ilmensi psyyken eri osia.

Vahvimpana egon muokkaajana ja alistajana toimii jo varhaislapsuudessa aloitettu uskonnollisen opin iskostaminen, vaikka se ei olisi voimakastakaan, niin se saa lapsen mielikuvituksessa todellisuuden, aivan samoin kuin joulupukkisyndromasta, jossa on mahtavan hienoa sanomaa ja lahjojen odotusta. Samalla kuitenkin tulee vaatimus toimia tietyllä tavalla. Siis Kaiken näkevä ja kuuleva Jumala rankaisuineen muodostuu lapselle yhtä todelliseksi, kuin on Joulupukki, joka rankaisee tuhmia lapsia siten, ettei tuo mitään lahjoja.

Lapsella ei ole syntien suhteen luokitustajua, eli kaikki rikkeet ja tuhmat sanatkin ovat tietenkin suuria syntejä, jotka Joulupukki-Jumala kuulee!

Siellä lapsuudessa se yliminä alkaa kehittyä. Siellä ja myös usein aikuisiässäkin joutuu ego eli minä taistelemaan id:ä eli halujaan vastaan.

Ja olemaan aina kuin anteeksi pyytävänä ja alistuvana superegon eli yliminän armottomalla torumiselle ja kantamaan rikkeistä syyllisyyttä, vaikka koko loppuelämänsä. Uskoville tuo taakka merkitsee kuolemaan asti jatkuvaa armon pyytämistä!

Sieltä noiden kolmen psyykeä ohjailevan (Pyhän kolminaisuuden) tekijän joukosta löytyy alitajunnasta myös sieluparkakin. Ne näyttävät sinulle aivojen unen aikaisten hallitsemattomien sähkösynapsien välityksellä ihmeellisiä uniakin. Joskus ahdistavia, joskus mukavia keveitä unia. Mutta kaikki tyynni johtuu noista kolmesta tekijästä, joihin konkreettiset ulkoiset tapahtumat tekevät omat vaikutuksensa. Arkisten tapahtumien analysointikin on tuosta yksilöllisestä psyyken rakennelmasta kiinni.

URPO MANNINEN Jämsänkoski