Mikä ajaa nuorison polttamaan ja juomaan?

On perjantai-ilta. Olet tulossa lenkiltä ja kävelet hiljaista kylätietä kohti kotia. Katsot sivummalle ja näet nuoria poikia ja tyttöjä juomassa pussikaljaa ja polttamassa tupakkaa. Kirosanat lentelevät ja pojat esittelevät mopojensa ominaisuuksia. Kuulet kuinka joku huutelee ohimennen sinulle jotain törkeyksiä.

Mikä ajaa nuorison tekemään tällaista?

Nykypäivänä nuorten kunnioitus vanhempia kohtaan on laskenut. Ei välitetä enää mitä sanotaan, vaan edetään oman pään ja kavereiden tahdissa.

Lapsena vanhemmat olivat ylin auktoriteetti, teini-iässä kaverit. "Jos kaveri tekee, niin sitten teen minäkin." Tämä on monen perustelu tekemiselleen. Yleensä tällainen ajatusmaailma herää yläasteen alkaessa.

Herää tarve saada kokeilla jotain uutta, ja ehkä jotain kiellettyäkin. Sitten kokeilusta tuleekin tapa.

Yleisesti sanotaan, että syy on vanhemmissa. Olen siitä samaa mieltä.

Vanhempien tulisi olla nuoren täysi-ikäisyyteen asti ylin auktoriteetti ja kasvattaja. Mikäli vanhemmat löysäilevät ja antavat lapselle enemmän vapauksia tehdä mitä haluaa, voi käydä huonosti. Mielestäni vanhempien tulisi valvoa, että nuorella olisi turvallinen nuoruus ja hyvät edellytykset tulevaisuuteen. Miettikääpä vanhemmat; voiko nuorella olla valoisa tulevaisuus, mikäli tämä viettää viikonloput kylillä juomassa pään sekaisin ja polttamassa? Entä jos hän saakin jostain käsiinsä vaikkapa huumetta ja kokeilee sitä? Voiko siitä seurata mitään hyvää?

Miettikää, voiko tilanteen vielä jotenkin korjata.

Olen kiitollinen siitä, että sain kunnollisen kasvatuksen enkä koskaan ole kokenut tarvetta saada juoda alkoholia ylimalkaisesti tai polttaa tupakkaa. Kavereiden ja ystävien kanssa voi viettää aikaa muutenkin kuin nauttimalla epäterveellisiä tuotteita. Arvostan sellaisia ihmisiä, jotka ovat osanneet välttää näitä. Mieluummin terveellinen tulevaisuus kuin savuinen nuoruus.

Hyvää kevättä kaikille!

HARRI PYLVÄLÄINEN Laukaa, Lievestuore

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.