Erään baarin kuolema Lohikoskella

Jyväskylän Lohikoskella vuodesta 1992 toiminut lähiöravintola Holvi lopetti toimintansa tiistaina 11.3.2008. Ei asiakkaiden puutteeseen, vaan siihen, että vuokranantajalle kiinteistön lämmityskulut kävivät ilmeisesti liian suuriksi. Avajaisissa vuonna 1992 silloinen työministeri Ilkka Kanerva esitteli uutta starttirahajärjestelmää. Päättäjäisiin Kanerva ei tekstiviestiä lähettänyt.

Jyväskylän kaupunginteatteri esittää upeasti "Viulunsoittaja katolla" musikaalia, jonka tunnetuimpia kappaleita ovat "Rikas mies jos oisin" ja "Nousee päivä, laskee päivä". Tarina kertoo riipaisevasti venäjän juutalaisista ja pienen kylän kohtalosta vanhan ja uuden ajan taitekohdassa 1900-luvun alun Venäjällä.

Kaupunginteatteri on valinnut kappaleen huolella. Musikaali kestää aikaa. Aivan erityisesti se tekee niin Jyväskylän Lohikoskella, missä paikallisen asujaimiston palvelut on viety. Hetki sitten Lohikoskella oli pankki, posti, kaksi kauppaa, R-kioski ja nuorisotilat. Nyt vain yksi kauppa ja epäselvä tieto siitä, että joku rakentaa ylimpiä kerroksia kerrostaloon, jonka perustuksia ei ole tehty.

Ravintola Holvi on ollut lohikoskelaisten olohuone. Seurakunta on tuntenut toisensa vuosia. Ei ole ollut merkitystä, oletko johtaja tai duunari, työtön tai työnantaja. Samalla tavalla suvaitsevasti kaikkiin on suhtauduttu. Uudet muuttajat on ilolla otettu vastaan. Asiakkaina ovat olleet paperimiehet, armeijan henkilökunta, eläkeläiset, yrittäjät sekä virkamiehet; poliisit, tuomarit, opettajat ja psykologit. Kenties joku linnakundikin. Kunnollisia kyläläisiä kaikki.

Olemme kunnioittaneet toisiamme. Jos joku on halunnut istua yksin ja juoda oluen tai kahvin rauhassa pikaisesti iltapäivälehtensä lukien, se on sallittu. Jos toinen on halunnut keskustella ja pohtia aikaansa laajemmin, hän on varmasti keskustelukumppanin saanut. Yhdessä olemme järjestäneet onki-, pilkki-, tieto-, sulkapallo- keilaus- petanque ym. kilpailuja ja turnauksia. Yhdessä on käyty ulkomaanmatkoilla ja metsästetty. Monet pikkujoulut ja syntypäivät vietetty. Sairaalassa olemme käyneet tapaamassa yhteisiä ystäviämme ja viettäneet hiljaisia hetkiä arkkua kantaessa.

"Rikas mies jos oisin" - pitäisin huolen siitä, että kaiken ulosmittaavassa yhteiskunnassa nähtäisiin arvokkaana kaupunginosien yhteisöllisyys. Tämä on tunnettua suurkaupungeissa. Tästä huonoimpia esimerkkejä eivät ole Lontoo tai Berliini. Pikkukaupungissamme tätä ei toistaiseksi ole ymmärretty.

Olisi vakavasti syytä pohtia, millä muulla tavalla kuin lähipubeilla voidaan saada vastaava sosiaalinen toiminta järjestettyä. Holvin keskeinen merkitys on ollut siinä, että erilaiset ihmiset ovat voineet tavata ja tutustua toisiinsa välittömästi. Eriarvoistuvassa ja sektoroituvassa yhteiskunnassa tämä on äärimmäisen tärkeää. Me olemme naapureita, mutta emme tunne toisiamme.

Kotiin ei kukaan vuosiksi unohdettuna Lohikoskella ole kuollut kuten ilmeisesti on Helsingissä tapahtunut. Yhteisö on aidosti pitänyt huolta toisistaan. Koti- ja talkooapu on nopeasti järjestynyt, olipa kyse ollut sitten lampun vaihtamisesta, laiturin rakentamisesta, auton myynnistä, talon maalaamisesta tai vaimon vaihtamisesta.

Ei Lohikoski tai Holvin asiakaskunta ole "unohdettu kansa", vaan vahvasti aktiivinen ja tulevaisuuteen uskova keskusteleva ja moniarvoinen kaupunginosa. Samanlaisia alueita on Jyväskylässä useita. Jyväskylän kaupungin tulisi huolehtia siitä, että kaupunkilaisille tarjotaan jatkossakin todelliset tapaamispaikat.

Vaikka on syytä uskoa kaupunginteatterin mukaisesti, että "nousee päivä", näyttää valitettavasti siltä, että kaupunki ei ole huolehtimassa siitä, että aikuisten ihmisten tapaamispaikka tai muutkaan palvelut Lohikoskella jatkossa toimisivat.

Kuten musikaalissa "viulunsoittaja katolla" - talot palavat, mutta elämä jatkuu. Lohikoskelle on suunniteltu tornitaloja. Niiden rakentamisajankohta ja palvelut eivät ole tiedossa. "Viulunsoittajille" so. kaupungin päättäjille on syytä muistuttaa, että rakentamattoman talon katolta kuuluvaan soittoon ei kaiku vastaa.

OLLI SANTANEN varatuomari Jyväskylä, Lohikoski

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.