Energiaa säästyy

Tiedonvälitys suoltaa ilmastonmuutoksesta rajulla panostuksella. Ei liene ainuttakaan päivää etteikö olisi joku korkein oppiarvoin ja korkeassa asemassa oleva henkilö antamassa ajatuksiaan ilmastonmuutoksesta. Muutoksesta, joka mukamas olisi aikaansaatu ihmisten oman toiminnan tuloksena.

Energiaa pitää säästää kaikessa toiminnassa, jotta emme pikaisesti tuhoutuisi. Pakkasia kaivataan mannerjäätiköiden turvaksi. Oikein etoaa jo tuo kylmyyden ihannointi.

Minun mielestäni tällaiset lämpimät talvisäät suojelevat ilmastoa kaikista tehokkaimmin, jos on uskomista energiaeksperttien opetuksiin. Oppien mukaan energiasta menee yli puolet rakennusten lämmitykseen. Myös opetetaan, että yhden celsiusasteen lämpötilan lasku huonelämpötilassa laskee energiankulutusta vähintään viidellä prosentilla. Kun näin on, uskon energiansäästöä tapahtuvan samoin myös ulkoilman lämpötilan kohotessa. Rakennusten vaippojen lämpöläpäisykertoimethan ovat vakioita, eikä sisälle otettavan ulkoilman lämpötilaakaan tarvitse niin rajusti kohottaa.

Joulukuun ja tammikuun keskilämpötilat olivat 4-5 astetta lämpimämpiä pitkäaikaisista keskiarvoista. Energiaa rakennusten lämmityksessä ko. kuukausina on säästynyt yli 25 prosenttia. Mikä valtava ilmastonsuojelu on tapahtunut nyt kuluvana lämpimänä talvena, eikä asumisviihtyvyyttä ole tarvinnut huonontaa huonelämpötiloja laskemalla. Lämmin sää alentaa huomattavasti myös ajoneuvojen polttoaineen kulutusta, josta seuraa pienemmät saastepäästöt pakoputkesta ilmaan. Mitä pahaa on siitä, jos ilmasto lämpiäisikin?

TOIVO HYTÖNEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu