Liikunnalla mielikin terveemmäksi

Liikunta on tärkeä osa mielenterveysongelmista kuntoutumisen prosessia - fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi liittyvät toisiinsa. Mielenterveyden keskusliiton tavoitteena on lisätä mielenterveyskuntoutujien omaehtoista virkistys- ja kuntoliikuntaa, tuoda tarjolle erilaisia liikuntalajeja ja kehittää liikkumisen laatua.

Mielenterveyden keskusliitto pyrkii siihen, että kuntouttavaa liikuntaa käytettäisiin entistä enemmän avohoidon osana. Liitto osallistuu myös aiheeseen liittyviin tutkimusprojekteihin. Liitto suunnittelee omia paikallisia kehittämisprojekteja, kouluttaa ja tukee liikuntavastaavia mielenterveysyhdistyksiin sekä tiedottaa liikunnan merkityksestä. Mielenterveyden keskusliitossa on yhdistysten liikuntatoimintaa pyritty kehittämään vuodesta 1995. Yhdistyksiin on koulutettu omista jäsenistä liikuntavastaavia, jotka organisoivat yhdistyksensä liikuntatoimintaa.

Liikuntavastaava on yhdistyksen luottamustehtävässä samoin kuin puheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja jne. Hänen tehtävänsä on järjestää liikuntatiloja, tarvittaessa ohjaajia ja ennen kaikkea motivoida jäsenet liikkumaan.

Liikunta ja sen tarjoaminen on yhdistyksissä koettu todella tärkeäksi. Yleisimmät liikuntakertojen määrät yhdistyksissä ovat 1-3 kertaa viikossa. Yleisin läpi vuoden aktiivisena säilyvä ryhmäkoko on noin 10 osallistujaa. Retket liikuntapäivät yms. vetävät paikalle keskimäärin 25-60 osallistujaa.

Liikunnan on koettu vaikuttavan mielenterveysyhdistyksissä jäsenten elämään muun muassa seuraavilla tavoilla: liikuntaan osallistuvat ovat aktiivisempia myös muilla toiminnan saroilla kuin yhdistyksissä. He ovat motivoituneempia hoitamaan omaa terveyttään ja omia asioitaan myös jokapäiväisessä elämässä. Liikuntaa harrastavat jäsenet osallistuvat aktiivisemmin myös muuhun yhdistyksen toimintaan. Yhdistysten jäsenten fyysinen ja psyykkinen kuntoisuus on parantunut, voidaan paremmin. Yleiskunto ja jaksaminen on noussut. Liikunta on lisännyt hämmästyttävän paljon kiinnostusta omaan hyvinvointiin ja kunnon kohentamiseen.

Erilaisten retkien ja ulkoilun ansiosta myös kiinnostus luontoon ja luonnon hyvinvointiin on lisääntynyt. Liikuntaan osallistuvien pitkäjännitteisyys on noussut ja he osallistuvat liikuntatuokioihin aktiivisemmin kuin muuhun toimintaan. Monessa yhdistyksessä, liikunnasta on tullut suuri osa yhdistyksen toimintaa ja liikunnalla on saatu aktivoitua mukaan uusia jäseniä ja myös nuoria.

Liikunnan on koettu lisäävän verkostoitumista muiden järjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Erilaisissa tapahtumissa yhteistyökumppanit tutustuvat toisiinsa konkreettisesti yhteistyötä tehden. Yhteistyö on lisännyt monen yhdistyksen omaa toiminta-aktiivisuutta.

ASKO HUSSO Mielenterveyden keskusliiton Iiikuntatyöryhmän jäsen Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.