Puun hinta ylös

Metsänomistajat ovat rahoittaneet Suomen hyvinvointivaltion myytyään puuta omistamistaan metsistä pilkkahintaan. He ovat myös rahoittaneet etelän suurkaupungit sekä ulkomailla olevat sellutehtaat ja paljon myös muuta hyvinvointia.

Vuosina 1970-1985 tukkipuun sekä sellupuun hinta oli markoissa noin 200 markkaa. 1970 bensalitran hinta oli markan. Hyvä työmies sai 5 mk tunnilta. Kun metsänomistaja myytyään yhden kuution puuta sai 200 mk ja meni bensa-asemalle, niin hän sai 200 litraa.

Tänä päivänä metsänomistaja saa kuution myynnillä esimerkiksi sellupuuta 10 litraa bensaa. Tukkipuusta verotuksen jälkeen 300 mk kuutiolta. Puhutaan markoista ettei totuus unohtuisi.

Suomesta ei puu lopu mutta laskekaa tästä paljonko tänä päivänä kuution hinta pitäisi olla, että puuvirrat lähtevät liikkeelle.

Metsänomistajat ovat pitäneet Suomen teollisuuden pystyssä ja pitävät myös jatkossa. Mutta puusta saatavat eurot eivät edistä hakkuutoimia puhumattakaan esiharvennuksista.

Puun hinta oikealle tasolle tai verohelpotusta. Jos vero poistetaan myyntituloista kokonaan ei yksikään Kemijärvi eikä muukaan sellutehdas tule antamaan lopettamispäätöstä ainakaan 20 vuoteen. Indeksikorotus myös metsänomistajille. Nykysuomen kansanedustajat eivät ymmärrä puun todellista käyttöarvoa.

HEIKKI TARVAINEN Karstula

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.