Kuka kuulisi vanhuksia?

Jämsäläiset Alatuvan ja Saaranhovin hoivakodit osallistuivat projektiin, jossa kehitettiin puolentoista vuoden aikana uutta muistisairaiden hoitomallia.

Mahdollisuuksien matka hankkeessa olivat mukana myös Juupajoen vanhainkoti, Ruoveden vanhainkoti ja Oriveden Sinituuli.

Hankkeessa sovellettiin ensimmäistä kertaa koko maassa dementiahoitoon itävaltalaisen neurologian ja psykiatrian professorin Viktor E. Franklin kehittämää logoterapiaa eli "toivonterapiaa".

Hoitomallin ydin on ihmisarvo, toivo, mahdollisuudet ja tarkoituksellinen elämä. Muistisairaalla ihmisellä on aina jäljellä toimintakykyä, jota voidaan tukea.

Sitä voidaan tehdä toimimalla, kokemalla, kohtaamisissa toisten ihmisten kanssa tai asennoitumalla kohtaloon, jota ei voi muuttaa. Hoitajille malli antaa uusia näkökulmia ja motivaatiota työhön.

Alatuvassa ja Saaranhoivissa toimitaan kodinomaisesti. Asukkaat voivat osallistua askareisiin esimerkiksi pyykkiä viikkaamalla tai pölyjä pyyhkimällä. Liikunta ja yhteiset ulkoiluhetket ovat ohjelmassa. Liikunnasta on saatu palkintokin.

Musiikki soi päivittäin ja kodeissa vierailee soittajia ja laulajia. Innostavia tanssihetkiäkin on pidetty. Myös vanhusten omaiset kutsutaan yhteisiin tapahtumiin. Hyvä ruoka valmistetaan omassa keittiössä.

Logoterapiaprojektin tuloksena rauhoittavien ja unilääkkeiden käyttö väheni. Hoitajille ja asukkaille tuli enemmän yhteistä aikaa. Hoitaja on oikeasti osallisena hoitamansa ihmisen elämässä. Molempien hyvinvointi kulkee rinnakkain.

TV2:n Akuutti ohjelmassa 26.10. kiiteltiin jämsäläistä dementiahoitoa Alatuvan esimerkin kautta. Nyt projektista on ilmestynty kirja Mahdollisuuksien matka, jonka on kirjoittanut hankkeen koordinaattori, logoterapeutti Minna Laine ja Sirkka-Liisa Heimonen. Hän vie tietoa hoitomallista eri puolille maata.

Tämän kaiken hienon toiminnan päätteeksi Alatuvan ja Saaranhovin asukkaat ja hoitajat saivat Jämsän kaupungilta kylmää vettä niskaansa lokakuun lopulla.

Kaupunki päätti, ettei se jatka enää ostopalvelusopimusta koteja hoitavan Mainiovire Oy:n kanssa.

Jämsän vanhin dementiakoti Saaranhovi lakkautetaan vuoden lopulla. Asukkaat siirretään kuka mihinkin. Alatuvan toimintaa kaupunki jatkaa itse. Molempien henkilökunta on irtisanottu.

Kaupunki totesi, että vanhuksia on kyllä hoidettu hyvin, mutta se tulee liian kalliiksi.

Vanhusten etu ei painanut päätöksessä.

Tuntuu, että kaupunki on siirtynyt ajattelussa sadan vuoden taakse huutolaisaikaan. Vanhusten hoidon saa se, joka halvimmalla ottaa.

SEIJA TIIHALA Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.