Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maaseudun alasajo on lopetettava

Suomen rikkaus on kaunis maaseutu ja sen ahkera väestö. Nyt se väkisinkin halutaan autioittaa ja kaikki keskittää suuriin kaupunkeihin. Suomi täytyy ehdottomasti pitää kauttaaltaan asuttuna ja myös terveellisen suomalaisen ruuan saanti on turvattava.

Maidontuottajat saavat vain muutaman kymmenen senttiä maitolitrasta. Kuluttajille maito kuitenkin maksaa jopa lähelle kaksi euroa litralta. Välistä vetäjät vievät suurimman osan. Kauanko yrittäjä jaksaa tuottaa maitoa tällaisessa puristuksessa kun tuleva tukikin menee monesti suoraan velkojen maksuihin. Se on myös hyvin riskialtista yritystoimintaa. Maitoa saattaa yllättäen mennä viemäriin tuhansia litroja, koska jostain epäpuhtaudesta tai vahingosta johtuen se ei kelpaakaan Valiolle. Silloin tili on entistä pienempi.

Haja-asutusalueiden jätevesiasetus tulisi kumota kokonaan. Asetus vaatii kalliita investointeja vähävaraisilta maaseudun ihmisiltä. Nyt kun vaalit ovat tulossa, lykättiin asetuksen voimaantuloa parilla vuodella ja vähävaraisimmat saavat anoa kunnalta lykkäystä viisi vuotta. Kaikenlainen anominen ja paperien täyttäminen on ensinnäkin työlästä ja nöyryyttävää ja jossain vaiheessa investoinnin uhka on kuitenkin olemassa. Miten ihmeessä kädestä suuhun elävä pienituloinen ihminen suunnittelee ja toteuttaa tällaisia menoeriä kun kaikki raha menee perustoimeentulosta huolehtimiseen. Ei se auta vaikka aikaa suunnitteluun annettaisiin sata vuotta. Nälkä on kurja seuralainen ja laskutkin on jostain maksettava.

Suomessa hyvää ja uusiutuvaa energiaa, hevosenlantaa, ajetaan suoraan kaatopaikoille. Mm. Ruotsissa ja Saksassa sitä käytetään polttoaineena. Valitus tästä on kuulemma menossa jossain instansseissa, joka on kestänyt jo vuosia. Kuinka kauan mokoman valituksen käsittely oikein kestää? Eivätkö Vihreätkin voisi jo alkaa käyttää maalaisjärkeä sen sijaan, että hyvää energiaa haaskataan vuosikaudet ihan hukkaan?

ANITTA KANGAS sairaanhoitaja (ps.) Uurainen