Bioenergiamaa ydinsähkön suurtuottajaksi?

Eduskunta päättää ydinvoiman lisärakentamisesta torstaina. Kaikki Keski-Suomen kansanedustajat ovat Toimi Kankaanniemeä (kd.) lukuunottamatta ilmoittaneet kantansa.

Ydinvoimaa vastaan ovat ilmoittaneet äänestävänsä ainoastaan Susanna Huovinen (sd.), Aila Paloniemi (kesk.) ja Anne Kalmari (kesk.). Ydinvoiman kannalla on punavihreäksi julistautuneen vasemmiston Matti Kangas sekä vihreän eri sävyjä tunnustava Henna Virkkunen (kok.). Poliittisen hevosenkengän "vihertyneet" ääripäät löysivät toisensa ydinvoimakannoissaan.

Ydinvoiman kannalla ovat myös SDP:n Tuula Peltonen ja Reijo Laitinen, keskustan Mauri Pekkarinen sekä Lauri Oinonen.

Viime torstaina (24.6.) julkaistiin 40 tutkijan allekirjoittama julkilausuma, jossa vedotaan, että kansanedustajat punnitsisivat tarkoin päätöstä lisäydinvoiman rakentamisesta.

Vaihtoehdoiksi lisäydinvoimalle tutkijat ehdottavat useita keinoja: sähkön käytön tehostamista, kulutushuippujen tasaamista, sähkön ja lämmön yhteistuotannon lisäämistä sekä tuulivoiman, bioenergian sekä muiden uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä nykyistä enemmän.

Muistutan Keski-Suomen kansanedustajia siitä, että eduskunta yhtyi yksimielisesti hallituksen ilmasto- ja energiastrategiassa asetettuun tiukkaan kantaan keväällä 2009: "Ydinvoiman kapasiteetin mitoitus ei saa perustua ydinsähkön pysyvää vientiä varten".

Suomella on tulevassa äänestyksessä kaksi vaihtoehtoa. Bioenergian suurmaa tai ydinsähkön suurtuottaja. Uusiutuviin energiamuotoihin panostaminen tarkoittaa kotimaista, hajautettua ja työllistävää energiapolitiikkaa. Ydinvoiman lisärakentaminen puolestaan johtaisi ydinsähkön pysyvään vientiin, mikä olisi vastoin sekä ydinenergialakia että hallituksen ilmasto- ja energiastrategian linjauksia. Lisäydinvoima rakentaminen murentaisi myös sitoumuksemme ja kansallisen edun satsata uusiutuvaan energiaan ja söisi samalla moraalisesti loputkin edellytykset evätä uraanin kaivamisen Suomesta.

Vielä syksyllä 2009 ministeri Pekkarinen kirjoitti blogissaan "Bioenergiamaako ydinsähkön suurtuottajaksi?" seuraavasti:

"Ehkä sekin kannattaa muistaa, ettei ydinvoima ole kotimaista energiaa ja että siihen liittyy aina valtavat riskit. Suomen julistautuminen ydinsähkön viejäksi muuhun Eurooppaan olisi erikoinen ratkaisu bioenergian luvatulle maalle."

Toivottavasti ministeri Pekkarinen on torstaina samaa mieltä itsensä kanssa ja näyttää esimerkkiä muille Keski-Suomen kansanedustajille.

TOUKO AALTO vihreiden puoluehallituksen jäsen maakunta- ja kaupunginvaltuutettu Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.