Talvituhot omistajan ja luonnon hyödyksi

Viime talvi katkoi puita etenkin korkeilla mäillä. Suuri osa katkenneista puista kuolee eikä kelpaa kuin polttopuuksi. Keräily on työlästä eikä anna taloudellista tuottoa omistajalle.

Luonnolle katkenneet latvat ja metsiin jäävä lahopuu ovat lahja. Lumivauriometsää ei kannata suinpäin lähteä hakkaamaan, sillä paremminkin metsällään voi tienata. Nyt voi saada vaurioituneista puista täyden hinnan ja samalla auttaa metsissä eläviä tuhansia lajeja.

Puukaupalle on hyvä vaihtoehto, Metso-suojelu. Metso-korvauksen saaminen edellyttää, että maanomistaja haluaa tarjota metsäänsä suojeluun.

Tämä vaihtoehto pitää tuoda esille aina kun metsässä voi olla riittävästi luontoarvoja. Niitä on erityisesti vanhoissa, lahopuustoisissa metsissä. Lumituho synnytti monin paikoin metsiin yli kymmenen kuutiometriä lahopuuta hehtaarille. Tällä määrällä varttunut metsä nousee suojeluarvoiseksi.

Yksikin laji voi kertoa metsän luontoarvoista. Kuukkeli on tällainen ns. indikaattorilaji.

Kuukkeli viihtyy vanhassa naavakuusikossa tai suonlaidan suojaisessa mustikkakorvessa. Samat metsät ovat mm. parhaita kanalintujen poikuealueita. Ne ylläpitävät metso-, teeri- ja pyykantaa, rämeiden laidoilla riekkojakin.

Metso-ohjelman osana toimii kuukkeli -yhteistoimintaverkosto vähentämässä kuukkelimetsien lajiston ahdinkoa (www/sll.fi/kuukkeli). Kuukkelin asuttama metsä voi olla oikea luonnon aarreaitta. Uhanalaisen kuukkelin elinpaikka on usein myös avain Metso-korvauksiin. Kuukkeli on lumituhon tapaan uusi mahdollisuus käyttää metsäänsä.

Mitään velvoitteita maanomistajalla ei ole. Metso-ohjelmassa luontoarvoja sisältävä metsä suojellaan, mutta se säilyy omassa omistuksessa, hakkuita lukuun ottamatta entisessä käytössään ja silti siitä saa tuloja. Aiemmin suojelussa maanmyynti oli yleisin tapa. Nyt täyden korvauksen saa myös yksityismaan suojelualueen perustamisesta ja voi itse neuvotella sopivat ehdot rauhoitukselle.

Jos metsäsi on sinulle tärkeä marjastus-, metsästys- tai muu virkistysalue, mikset jatkaisi entiseen tapaan? Yksityismaan suojelualueen perustamisesta saa verovapaan, alueen puuston arvon mukaan määräytyvän ja puunmyyntiä vastaavan täyden tuoton. Vaihtoehtoja on muitakin: Määräaikainen suojelu, ympäristötuki tai luonnonhoito, omistajan kiinnostuksen mukaan.

Eri suojeluvaihtoehdot rahoitetaan eri lähteistä. Edellytys on, että juuri halutulle suojelumuodolle on vielä rahaa jäljellä. Haluatko säilyttää vanhan metsäsi lapsenlapsiesi kuukkelipaikkana tai käydä siellä entiseen tapaan erätulilla? Vaihtoehtoja voi kysyä ELY- tai metsäkeskuksesta.

RISTO SULKAVA FT, Kuukkeli-yhteistoimintaverkoston johtaja Suomen Luonnonsuojeluliitto Keuruu, Haapamäki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu