Laajakaista on perusoikeus maaseudullakin

Haja-asutusalueitten kiinteitten puhelimien omistajia houkuteltiin siirtymään matkapuhelimen käyttöön lupaamalla, että laajakaista toimii jatkossa myös langattomasti. Nyt kuitenkin verkkoyhtiö Digita on luopumassa 450-verkostaan.

Ministeri Suvi Lindénin on pidettävä huoli, että laajakaistayhteys säilyy maaseudulla. Mitä syrjemmässä asuu, sen tärkeämpää on, että sähköiset palvelut toimivat. Digitan kanssa on päästävä ratkaisuun siitä, että verkon tarvitsijat eivät joudu tyhjän päälle. Digita tahkoaa rahaa ylihinnoitetuilla tv-ohjelmien jakeluilla, ja samaan aikaan se uhkaa lopettaa haja-asutusalueen 19 000:lta langattoman verkon käyttäjältä tämän viimeisen palvelun. Liittymistä noin 14 000 on TeliaSoneralla, ja loput pienemmillä palveluoperaattoreilla. TeliaSonerakin tuottaa voittoa toisaalla.

Langaton verkko on puutteellinen. Digitan varatoimitusjohtajaN Ilkka Kyläsaaren mukaan yksi tukiasema voi tarjota alle kymmenelle asiakkaalle yleispalveluvelvoitteessa vaaditun 1 Mbit/s -yhteyden. Nykyinen verkko ei ole tarkoitettu esimerkiksi Yle Areenan katsomiseen tai isojen tiedostojen lataamiseen.

Liittymärajoitukset ylittyvät helposti ja liittymiä on jopa katkaistu kesken kuukautta aivan normaalin käytön perusteella. Siksi eduskunta on säätänyt yleispalveluvelvoitteen. Se määrää, että heinäkuun alusta 1 Mbit/s -yhteyden on oltava saatavana eri puolilla maata niilläkin yli 300 paikkakunnalla, joissa on vähän kaupallista kilpailua. Asia vesittyy, jos verkkopalvelun tarjoajia ei löydy.

Samaan aikaan kun hätäkeskuksia ja yliopistoja keskitetään ministerien toimin, meidän on syytä varmistaa, että edes yksi kokoomusministeri huolehtii myös syrjäisten alueiden palveluista.

ANNE KALMARI kansanedustaja (kesk.) Kivijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu