Pöytä puhdistuu ja kattausta odotellaan

Suomen Keskusta piti Lahdessa historiaan jäävän puoluekokouksen. Ryvettynyt ja tosiasioiden sekä huhujen keskellä ajopuuna pyörinyt puolue pyrki kokoamaan rivinsä ja löytämään keskuudestaan Kympin ja hänen joukkueensa. Kansanliike janosi uutta johtajuutta ja luotettavaa henkilöä.

Mari Kiviniemi on keskustan uusi puoluejohtaja ja Suomen uusi pääministeri. Pohjalaisnaisen tehtävänä on koota yhdessä uuden puoluesihteerin kanssa keskustan rivit, lisätä uskottavuutta sekä luottamusta ja johtaa puolue ensi kevään eduskuntavaaleissa voittoon.

Tehtävä on vaikea, mutta varmasti motivoiva. Puolue elää murroskautta, sillä suurten ikäpolvien edustajat jäävät hiljalleen taka-alalle, vaikka kunniapuheenjohtaja osoittikin mahtavaa itsetuntoa ja Mauri Pekkarinen etsi puolueen särmää. Tosiasia on, että maailma muuttuu, ihmiset muuttuvat ja tekijät vaihtuvat. Toivottavasti tämä tiedostetaan myös puolueen piirijärjestöissä.

Kiviniemen tehtävälista on pitkä, eikä vain päivittäisen operatiivisen pääministeriyden ja puheenjohtajuuden takia.

Keskustan tilanne on vaikea. Mutta kriisi ja murroskohta on myös mahdollisuus. Se mahdollisuus on nyt uudella puoluejohdolla. Luoda uusi tämän päivän maailmassa oleva keskustalainen politiikka, jossa ymmärretään globaalit lainalaisuudet, yhteiskunnan murros ja ympäristö.

Parjattu cityvihreys ei ole hölynpölyä, eikä tarkoita maaseudun näivettymistä eikä esimerkiksi energiaomavaraisuudesta luopumista. Se on uudenlainen ajattelu, jossa kestävä ja monimuotoisuutta kunnioittava ympäristönäkökulma liitetään entistä vahvemmin ja rakenteellisemmin taloudelliseen ja henkiseen hyvinvointiin.

Suomen keskustan pöytä on puhdistettu ja seuraavaa kattausta odotellaan.

HANNU RANKI VTM Espoo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu