Linnut eivät viihdy messualueella

Suomen asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen toteaa Keskisuomalaisessa 8.6., että Jyväskylän Äijälänrannaksi nimetylle alueelle haettavien asuntomessujen teemana voisi olla linnusto. Ei voi, ellei tarkoiteta hävitettyä linnustoa. Rauhaniemenä paremmin tunnettu paikka on toki nykyisellään Jyväskylän parhaita linturetkikohteita, mutta alueen muusta kantakaupungista erottavat linnut katoavat elinympäristönsä mukana. Rauhaniemi on viimeinen niittyläntti kaupungin ytimessä, ja tämä vihreä saari yhdistettynä monipuolisiin puistonsirpaleisiin, rantaviitaan ja ruoikkoon tekee alueesta houkuttelevan niin linnuillekin kuin retkeilijällekin.

Rauhaniemi on "vanhan Jyväskylän" ainoa töyhtöhyypän, hempon ja liekö jo kottaraisenkin pesimäpaikka ja muuttolintujen suosima lepäilykeidas. Paikalla havaittujen harvinaisuuksien luettelo on vertaansa vailla; Keski-Suomen lintutieteellisen yhdistyksen arkistossa on 2000-luvulta alueelta mustaotsalepinkäinen, keltahemppo, arosuohaukka, tunturikiuru, mustaleppälintu, heinäkurppia, vuorihemppoja, talvisia sarvipöllöjä, huuhkajia ja isolepinkäisiä ja rantaruoikossa kaupunkilaisia ilahduttanut keskisuomalaisittain ainoalaatuinen tusinan viiksitimalin parvi. Mikään näistä lajeista ei tule viihtymään lähiössä, ja voimalan kainaloon asettuvien asukkaiden lintuelämykset tulevat olemaan katon reunalla keikuttelevan västäräkin tasoisia. Ei ehkä kelpaa mainosvaltiksi.

Rakentamisen myötä katoavat linnut eivät sinänsä ole iso tappio ko. lintulajien kannoille eikä alueen säästämistä voine perustella virallisilla uhanalaisuusdirektiiveillä. Me kymmenet tuhannet kaupunkilaiset siinä häviämme, kun lähiluonnostamme katoaa viimeinenkin ikkuna tämäntyyppiseen perinnemaisemaan.

Tuttu ympäristötieteen professori totesi, että alueesta saisi hienon viherlaakson, jos rakennettaisiin oikein. Voiko tämä uudisraivaajakansa kasvaa yli siitä ajattelutavasta, että "hei, tuossa on kaunis paikka, rakennetaanpa lähiö, tie tai mökki sen päälle"?

Missä on se kaavoittaja, päättäjä tai arkkitehti, joka sanoo, että säilytetään hieno kohde ja rakennetaan lähelle, niin kaikki voittavat?

Ymmärrän sen teräsbetonisen logiikan, jonka mukaan jokainen houkutteleva nurkka pitää tupata täyteen veronmaksaja-atrappeja, mutta hyväksymään en sitä suostu.

HARRI HÖGMANDER Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu