Uusi uhka omassa kodissa asujille

Omassa asunnossa asumisen verotusta pitäisi kiristää, ehdottavat Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) johtava ekonomisti Essi Eerola ja erikoistutkija Tuukka Saarimaa (HS 2.3.). Tätä koskevan raportin he ovat jättäneet valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Martti Hetemäen johtamalle verotyöryhmälle, joten rahastushanke kuuluu vakavasti otettavien uhkien joukkoon.

Omistusasunnosta veronmaksu aloitetaan, kun verotetusta palkasta siirretään pieniä eriä asuntosäästötilille. Rakentamisvaiheessa veroja maksetaan työstä ja tarvikkeista. Asumaan siirryttäessä maksetaan edelleen kiinteistö-, jäte- ja energiaveroja.

Useimmat maksavat nämä verot jo verotetulla tulon osalla. Tutkijat eivät ole ottaneet huomioon koko verotusketjua väittäessään omistusasunnon tulevan vuokra- asuntoa edullisemmaksi.

Asumisen etujärjestö Omakotiliitto on kasvavien haasteiden, edessä kun valtion massiivinen verotuskoneisto hyökkää mäkitupalaisten ohenevan varallisuuden kimppuun. Kiinteistöveroa on korotettu jo palveluvastaavuuden yli ja ensivuodelle on päätetty energiaverojen korotukset - aikana jolloin energiahinnat muutoinkin nousevat.

Omistusasuntoa suojaa vielä kuitenkin perustuslaki ja toisaalta se on kansantalouden kannalta kustannustehokas ja hyvinvointia edistävä asumismuoto.

ESKO JÄRVENPÄÄ kaupunginvaltuutettu (SSP) omakotiliiton valtuuston jäsen Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu