Satama menee oikeiston piikkiin

Unto Pynnönen yrittää urheasti vyöryttää syyn Lutakon 15,26 miljoonan euron kasvojenkohotuksesta SDP:n niskaan (Ksml 5.3.). Väite on harhaanjohtava eikä ota huomioon tosiasioita.

SDP:n valtuustoryhmä äänesti ylivoimaisella enemmistöllään (17-4) suunnitelman toteuttamista vastaan. Enemmänkin hyvin pienellä marginaalilla (40-35) hyväksytty suunnitelma korostaa hankkeen ja siihen liittyvien poliittisten prosessien heikkoutta.

Lutakon uudelleenjärjestelyihin kuuluu Satamakadun vieminen osittain maan alle. Tähän rakentamistapaan liittyy riski, etenkin kun tiedetään, että viimeaikoihin asti jopa yksinkertaisten maanalaisten pysäköintipaikkojen rakentamista alueelle ei ole pidetty järkevänä tai edes mahdollisena.

Toiseksi projektin kustannukset ovat nousseet hälyttävästi, kaksinkertaistuminen muutamassa kuukaudessa kaupungin talousarvion hyväksymisestä ja miljoonien lisälainaaminen jättisuunnitelman toteuttamiseksi ei näytä vaivaavan kokoomuksen ja keskustan valtuutettuja lainkaan.

Kolmanneksi, vaikka suunnitelma sinänsä olisikin järkevä, ajankohta sen toteuttamiselle selkeästi ei sitä ole - jos uskalletaan lainata rahaa, se tulisi tehdä etenkin nuorille suunnattujen työpaikkojen luomiseen.

Nämä ovat ne syyt, miksi selkeä enemmistö demarivaltuutetuista vastusti ehdotusta. Ne, jotka hyväksyivät suunnitelman, noudattivat omatuntoaan ja aiempia äänestyksiä Lutakon suunnitelmasta kaupunginhallituksessa ja kaupunkirakennelautakunnassa.

Valitettavasti samanlaista selkärankaa ei ollut viime syksynä niillä perusturvalautakuntaan kuuluvilla kokoomuksen ja keskustan valtuutetuilla, jotka talousarviovaltuustossa vastustivat SDP:n ehdottamaa neljän miljoonan euron korotusta vuoden 2010 perusturvan rahoitukseen.

Samaa ehdotusta he olivat äänekkäästi puolustaneet lautakunnan kokouksessa.

Korostetaan vielä: Jyväskylän kaupunginvaltuustossa on ollut ei-sosialistienemmistö jo lähes 20 vuotta ja oikeistolainen kaupunginjohtaja vuodesta 2004. Lutakon kalliin suunnitelman todelliset syntipukit löytyvät oikealta, eivät vasemmalta.

TONY MELVILLE puheenjohtaja Jyväskylän sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu