Raukoittelu loukkaa sotiemme invalideja

Anna-Kaisa Mantela (Ksml 10.3.) ymmärtää Keskisuomalaisen päätoimittajan Pekka Mervolan samaistaneen pääkirjoituksessaan (5.3.) meidät Karjalan evakot ja venäläiset maahanmuuttajat toisiinsa. Yritin tekstistä löytää todenperäisyyttä väitteelle. En löytänyt.

Pääkirjoitus totesi: "Suomessa moniarvoista yhteisöllisyyttä on rakentanut vuosikymmeniä vakaana jatkunut kansanvaltainen elämä, jossa kansallisesti yhtenäisenä eletty sotakoettelemus ja kokemus oman kansan pakolaisuudesta luovutetuilta alueilta on ollut tärkeä läksy ihmisyydestä. Sitä ei pidä unohtaa."

Mielestäni karjalaisten muutolla tynkä-Suomeen ja Venäjän maahanmuuttajilla ei ole muuta yhtenevää kuin ihmisyys. Siinä päätoimittaja on oikeassa.

Valtiovalta hoiti tyydyttävästi meidän evakkojen "asuttumisen". On kuitenkin otettava huomioon, että me itse teimme sen työn, mitä tarvittiin asian onnistumiselle. Valtiovalta tosin johti ja avusti taloudellisesti meitä työssämme. Asuttuminen on minulle tuttua. Olen raivannut senaikaisilla välineillä kylmän tilan asuttavaksi korpeen.

Sitä Mantelan väitettä en allekirjoita, että meitä ryssiteltiin, poikkeustapauksia voi olla. Tiedossani ei ole yhtään tapausta. Päinvastoin meitä karjalaisia yliarvostettiin monasti. Näin minä olen asian kokenut ja näin se on yleisimmin ollutkin.

Tästä eteenpäin kirjoittaja syyllistyy mielestäni itse rasismiin. Hän väittää jonkun yksikätisen sotainvalidin tarttuneen kuokkaan ja raivanneen korpeen tilan. Se ei ole mahdollista kuin teoriassa. Tietääkseni valtio koulutti invalidit heille sopivaan työhön.

Syy tähän tekstiin oli Mantelan maininta karjalaisraukoista. Kirjoittaja tosin on omasta mielestään ehkä ajatellut positiivisesti, mutta teksti kääntyy solvaukseksi sotainvalideja kohtaan, niin karjalaisia kuin muitakin. Ei sotainvalidi ole raukka vaan kunniakansalainen.

HEIMO KIURU evakko, sotaveteraani Leivonmäki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.