Tekoja työpaikkojen ja tulevaisuuden puolesta

Työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) keskittyy lähinnä uusien työpaikkojen torjumiseen, ei niiden edistämiseen. Hän totesi ydinvoiman lisärakentamista (Ksml 10.3., että ydinvoima on enemmän kuin energiapolitiikkaa, koska se vaikuttaa elinkeinorakenteeseen, turvallisuuteen, huoltovarmuuteen ja työllisyyteen. Kaikesta näistä on vastuu hallituksella, ei markkinoilla.

On pakko kysyä, missä näkyy tämä ministeri Sinnemäen korostama hallituksen vastuu ja missä viipyvät teot.

Pääministeri Matti Vanhasen hallitus on hallitusohjelmansa vanki, eikä ole lisännyt riittävästi resursseja tuotekehitykseen ja uusiin innovaatioihin. Metalli- ja metsäteollisuus ovat kokeneet pahoja takaiskuja. Elvytyspaketit ovat olleet kansainvälisten tutkimuslaitosten mukaan riittämättömiä ja heikosti kohdennettuja.

Hätäkeskusratkaisu heikentää olennaisesti kansalaisten turvallisuutta kriisitilanteissa. Palo-, pelastus- ja poliisiviranomaisten määrärahat ovat täysin riittämättömät takaamaan turvallisen elinympäristön kaikille suomalaisille. Ministeri ja kaupunginvaltuutettu Sinnemäen kotikunta Helsinki on edelleen vahvasti hiilivoimalla toimiva ja siten ilmastonmuutosta kiihdyttävä ja tappavia pienhiukkasia tuottava.

Maamme on historiallisen suuressa talous- ja työllisyyskriisissä. Hallitus ei ole tehnyt mitään edistääkseen välttämätöntä laajaa tulopoliittista ratkaisua, jossa yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa olisi luotu eväät työrauhalle ja edellytykset talouden ja työllisyyden kasvun vauhdittamiseen. Nyt jatkuvasti on useita eri ammattialoja sopimuksettomassa tilassa, mikä näkyy väistämättä myös huoltovarmuuden heikkenemisenä.

Työttömiä on yli 300 000, ja tuore ELY-keskusten kysely lupaa valitettavasti lisää koko maahan. Erityisesti nuorisotyöttömyys räjähtää käsiin.

Miksei hallitus ole lisännyt riittävästi työllisyys- ja koulutusmäärärahoja? Miksi valtio omilla tuottavuusohjelmatoimillaan lisää entisestään työttömien määrää? Miksei työministeri Sinnemäki edes yritä tehdä mitään työpaikkojen lisäämisen puolesta?

Nyt tarvitaan yhteistä tahtoa ja ymmärrystä, ei riitelyä. Tätä tahtoa on meillä Keski-Suomessa ollut esimerkillisen hyvin, mutta se ei riitä, jos valtakunnallista tahtotilaa ei löydy.

Hallituksen olisi välittömästi koottava työmarkkinajärjestöt ja muut keskeiset toimijat koolle kansakunnan pelastusohjelman luomiseksi.

Suomi tarvitsee myös monipuolisen energiapaletin turvatakseen elinkeinoelämän kilpailukyvyn, korkean työllisyyden ja täyttääkseen kansainväliset sitoumukset ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Siihen palettiin kuuluu paitsi uusiutuva energia koko laajudessaan, myös luvat uusille ydinvoimalahankkeille.

AHTI RUOPPILA SAK:n aluejohtaja Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.