Maidon tölkki maksaa, miten olisi irtomaito?

Ajankohtainen maito on Suomen kansallisjuoma. Maito sinänsä on hyvin ekologinen elintarvike, mutta sen jakelu tölkeissä jättää melko ison ympäristöjäljen, pakkaus myös maksaa kuluttajalle. Ennen maitoa annosteltiin litran mitalla kaupassa omiin astioihin.

Nyttemmin hygienia ja automaattiset jakelulaitteet ovat kehittyneet merkittävästi. Maitoa omaan astiaan ei olisi paluuta vanhaan vaan vastuullisen kuluttamisen ekoteko. Polttoaineiden jakelulaitteet osoittavat tekniikan mahdollisuudet, niitä voi soveltaa myös elintarvikepuolelle. Valvotut hygieeniset jakelutilat markettien tiskillä toimisivat kuten annostelijat hotellien aamiaispöydissä.

Perinteiset maitokannut pitäisi päivittää myös nykyajan vaatimuksien mukaan konepestäviksi ja helposti ja tiiviisti sulkeutuviksi sekä hanallisiksi, mutta tämänhän teollisuus hallitsee.

Muutosvastarinta vetoaa tölkkien hyvään käytettävyyteen, mutta eikö auton tankkaus tölkeistä tuntuisi hankalalta? Seniorisukupolvi on aikanaan tottunut kannumaitoon ja muutoinkin ympäristövastuullisena voisi olla myötämielinen asiakasryhmä tämän vaihtoehdon ottamiselle käyttöön.

ESKO JÄRVENPÄÄ Jämsä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu