Yliopistouudistus uuteen harkintaan

Suomessa on kattava yliopistoverkosto. Sen merkitys on ollut erittäin suuri koko maan tasaisen kehityksen ja koulutusmahdollisuuksien turvaajana. Keski-Suomi ei olisi lähellekään niin kehittynyt ja vetovoimainen, ellei edellinen sukupolvi olisi hankkinut yliopistoa maakuntaamme. Siitä on annettava selkeä kiitos.

Meillä nykyisillä päättäjillä on suuri vastuu ylläpitää ja kehittää edelleen kaikkia yliopistoja. Keski-Suomessa meidän on taisteltava Jyväskylän yliopiston menestyksen puolesta yhtenä rintamana.

Viime vuonna hyväksytty yliopistouudistus oli tarpeellinen ja sen perustavoitteet kannatettavat. Kuitenkin uudistuksen eräät yksityiskohdat ja toteutus eivät kaikilta osin ansaitse tunnustusta. Uudistus toteutettiin liiaksi markkina-aatteiden mukaisesti. Ongelmat alkavat näkyä.

Yliopistojen autonomian lisääminen, hallinnon uudistus ja rahoituksen järjestely muodostivat kokonaisuuden, jossa mentiin liian pitkälle liberaalin markkinatalouden tielle. Markkina-aatteet vyöryivät kerralla yliopistoihin. Jopa konkurssilakia muutettiin niin, että yliopistot voivat nyt ajautua yritysten tavoin konkurssiin.

Siirtyminen valtion tilivirastosta itsenäiseksi julkisoikeudelliseksi laitokseksi, yksityisen pääomituksen kautta tulevan rahoituksen merkityksen voimakas lisääminen ja ulkopuolisten osuuden kasvattaminen yliopiston hallituksessa ovat johtamassa kehitykseen, jota ei otettu valmistelussa riittävästi huomioon.

On välttämätöntä tarkoin seurata kehitystä erityisesti maakuntayliopistojen näkökulmasta. Vinoutumiin tulee puuttua ripeästi. Ongelmien tunnustaminen on opetusministeriölle ja nykyisille hallituspuolueille vaikeaa. Se on kuitenkin tarpeen. Itsenäisyyden, hallinnon ja talouden tulee aidosti palvella opetusta ja tutkimusta.

Uudistuksen yksi suuri ongelma oli pääkaupunkiseudulle perustetun Aalto-yliopiston rahoituksellisesti saama kohtuuton etulyöntiasema. Pääkonttoriaan Helsingissä pitävät suuryritykset tukevat sitä ja unohtavat maakuntayliopistot. On ilmeinen uhka, että Aalto-yliopisto ajan mittaan imee palkka- ja muilla eduilla parhaat opetus- ja tutkijavoimat maakunnista. Tämä ei ole kenenkään etu. Terve kilpailu on paikallaan, mutta nyt luotiin epäterve asetelma, joka pitää pikaisesti korjata.

Toiseksi on tärkeää se, että hallitus ja eduskunta turvaavat maakuntayliopistojen perusrahoituksen. Vain se takaa yliopistojen pitkäjänteisen kehittämisen, riippumattomuuden ja vetovoimaisuuden. Nyt perusrahoituksessa on vajausta, mikä näkyy eräissä yliopistoissa, joissa on vakavia kriisin merkkejä. Näin ei ole varaa tapahtua Jyväskylässä.

TOIMI KANKAANNIEMI kansanedustaja, kd. Uurainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu