Koulukiusaamiseen puututtava heti

Kiusaaminen on viime aikoina ollut esillä mediassa lasten ja nuorten yhteydessä. Tuntuu, ettei kiusaaminen ole vähentynyt, vaikka siitä puhutaan ehkä enemmän kuin ennen. Onko kyse keinojen puutteesta vai asian sivuuttamisesta?

Päiväkodeissa voisi aloittaa asennekasvatuksen niin, että kiinnitettäisiin huomiota ennaltaehkäisevään asenteeseen ja toimintatapaan. Jo päiväkodeissa nimittely, kiristäminen, töniminen ja eristäminen ovat arkipäivää. Uhkaavasti ja dominoivasti muita lapsia kohtaan käyttäytymiseen tulisi puuttua heti.

Kouluissa tekemissämme kyselyissä esiin on noussut kiusaamisen moninaisuus. Koululaiset kertovat kiusaamisen tapahtuvan syrjimisenä, fyysisenä pahoinpitelynä, nimittelynä, seksuaalisena ahdistelun ja juoruiluna. Jopa internetiä ja kännykkää käytetään välineenä. Syyksi kiusaamiseen koululaiset vastasivat: joku ärsyttää, huvinvuoksi, kostaminen, toisen erilaisuus, kiusaaminen on kivaa sekä sillä saa suosiota ja valtaa. Onko kiusaamisessa pohjimmiltaan kyse vallanhalusta, mallioppimisesta tai ryhmäilmiöstä?

Tunnilla käydyssä keskustelussa pohdimme voitaisiinko kiusaamiseen puuttua vaikuttamalla sivustaseuraajiin? Aikuisen tehtävä on opastaa, kuinka jokainen lapsi ja nuori voi puuttua kiusaamiseen. Koulun ja kodin tulee tehdä tiivistä yhteistyötä kiusaamisen vähentämiseksi, mutta myös meidän sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden tulee tuntea vastuumme kiusaamiseen puuttumisesta, missä sitten kohtaammekin lapsia, nuoria tai heidän perheitään.

MAIJA ROSSI MAARIT KALAVAINEN TERO TURKKILA opiskelijoita Jyväskylän AMK

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu