Missä empatiakyky?

Jouduin muutama viikko sitten tilanteeseen, jota en toivoisi kenellekään. Lähdin hiihtämään asuinalueellani olevaa hiihtolatua, joka kiertää Kangaslammen ympäri. Sain toisella kierroksella voimakkaan rytmihäiriökohtauksen.

Selviydyin kuitenkin kuin ihmeen kaupalla lähimmälle parkkipaikalle. Koska minulla ei ollut kännykkää mukanani, pyysin ensimmäiseltä vastaani tulleelta nuorelta mieheltä apua. Sanoin hänelle: "Voitko soittaa minulle sairasauton, minulla on rytmihäiriökohtaus, en jaksa kävellä kotiin?"

Mies otti esille kännykkänsä mutta pyysi minua odottamaan hetken kun hän putsaa ensin autoaan. Lähdin eteenpäin, koska tunsin voimieni vähenevän.

Huomasin toisen miehen, joka putsasi autoaan. Kysyin häneltä, voisinko päästä hänen autonsa kyydissä tuohon mäen päälle kun minulla on rytmihäiriökohtaus enkä jaksa kävellä. Sain tylyn vastauksen: "Minulla on vähän kiire."

Lähdin taas yrittämään eteenpäin mäkeä. Nojasin sauvoihini ties kuinka monetta kertaa matkani aikana, kun kuulin jonkun lähestyvän takanani ja ajattelin pyytää taas apua. Kun keski-ikäinen nainen oli rinnallani koiransa kanssa, sanoin hänelle, etten tiedä jaksanko kotiin, minua ottaa sydämestä. Vastausta en muista sanatarkasti, mutta se kuului suurin piirtein näin: "Se on huonompi homma." Nainen jatkoi matkaansa.

Jaksoin kuin ihmeen kaupalla kotiin saakka, vaikka jalat olivat kuin hyytelöä ja tuntui, että tukehdun. Kotoa soitin naapuriin hyvälle ystävälleni ja pyysin häntä tulemaan luokseni. Päätimme soittaa ambulanssin, joka vei minut sairaalaan.

Olin sairaalassa viikon hyvässä hoidossa ja sydänvalvonnassa. Pääsen tässä kuussa Kuopion sairaalaan operoitavaksi.Toivon, että saan sieltä avun sydänoireisiini.

Viestini kaikille ihmisille on: Älkää ohittako apua pyytävää ihmistä koskaan, koska kysymys voi olla sekunneista, joina elämä voi päättyä. Olin kuitenkin onnekas - sydämeni jaksoi niin kauan, että pääsin hoitoon.

Teille lähimmäiseni, jotka ette ottaneet avunpyyntöäni todesta, toivon että ette ikinä joutuisi kokemaan samaa mitä minä koin tuona päivänä eli heitteillejättöä.

PIRKKO PISTOL Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu