Biotalous edellyttää kunnon koulutusta

Ministeri Mauri Pekkarinen nostaa esille biotalouden mahdollisuudet (Ksml 7.3.). Keski-Suomen johtava asema biomassan hyödyntäjänä ei ole kuitenkaan saavutettu eikä tietotaito kehity jatkossakaan toivotulla tavalla ilman seudullista yhteistyötä ja määrätietoisuutta.

Tutkimukseen ja tuotekehitykseen on panostettu hyvin aktiivisesti mm. VTT:n ja yritysten toimesta ja tämä tietotaito olisi nyt siirrettävä koulutusrakenteisiin, jotta ala kehittyisi jatkossakin.

Vuonna 2008 toteutettiin professori Asplundin johdolla selvitys "Jyväskylän yliopiston rooli seudullisessa bioenergiayhteistyössä - visio vuoteen 2012".

Selvityksessä pohdittiin yhteistyössä sidosryhmien kanssa, millaisia odotuksia ja toiveita kohdistuu yliopiston opetuksen ja tutkimuksen kehittämiseen.

Kiitettävän moni ehdotetuista kehittämishankkeista on jo saatu alulleen mm. maakunta- ja EU-rahoituksen turvin. Esitetty yliopiston bioenergia-alaan liittyvän opetuspanoksen lisääminen noin 1,4 htv:sta 4 htv:een vuoteen 2012 mennessä ei ole näillä näkymin toteutumassa.

Ulkopuolisen rahoituksen ansiosta on kyllä pystytty palkkaamaan uusia bioenergiatutkijoita mutta yhtään uutta, yliopiston rahoittama työsuhdetta ei bioenergia-alalle ole kohdennettu.

Määrärahoja on päinvastoin supistettu ja esimerkiksi hyvin keskeinen, yhteinen opetus- ja tutkimusvirka VTT:n kanssa on jo ehditty lopettaa.

Erikoistumismahdollisuus "Kestävä Bioenergia" aloitettiin syksyllä 2007 kansainvälisenä koulutuslinjana Uusiutuvan energian koulutus- ja tutkimusohjelmassa ja DI/FM koulutus "Kestävä Energia" aloitettiin allianssiyhteistyönä tänä keväänä.

Molempien koulutusohjelmien ongelmana on opetushenkilöstön räikeä alimitoitus ja bioenergiakoulutus ollaankin näillä näkymin lakkauttamassa kokonaan.

Tästä seuraa valitettavasti myös se, että DI/FM-koulutuksen kurssivalikoima jää varsin suppeaksi ja kehityshankkeissa kaavailtu bioenergia-alan opetusyhteistyö Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa voidaan käytännössä unohtaa.

Bioenergia on nostettu maakuntamme kolmanneksi kärkiklusteriksi. Olisi toivottavaa, että bioenergiatutkimus kirjattaisiin nyt myös Jyväskylän yliopiston uuteen strategiaan vuosille 2010-17.

Bioenergia on tieteenalana aika nuori ja odottaa edelleen professuurin perustamista yliopistoomme.

Vielä rohkeampi strateginen linjanveto olisi ensimmäisenä Suomessa perustaa myös biomassan kestävän käyttöön liittyvä professuuri edistämään alan monitieteellistä tutkimus- ja opetustoimintaa.

Kohta neljä vuotta yliopistossa työskennelleenä minun on hyvin vaikea nähdä, miten bioenergian koulutus- ja tutkimusyhteistyö kehittyisi toivotulla tavalla ellei myös Jyväskylän yliopisto lähde talkoisiin mukaan.

MARGARETA WIHERSAARI yliassistentti (ympäristö- ja energiateknologia), TkT UE-ohjelman johtoryhmän jäsen SusBio-tutkimusrymän vetäjä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu