Vanhanen myrskyää maitolasissa

Pääministeri osoittaa sormellaan ylös ja toteaa: "eikä niin että joku tuolla yläpuolellani päättää mitä saan ostaa". Näin Matti Vanhanen perustelee äkkinäistä päätöstään jättää S-kauppa. Vanhanen uskottelee, kun tilanne sitä vaatii, että kaupassa on tähän asti ollut valikoimassa kaikki mahdollinen ja että kukaan ei ole karsinut valikoimaa ennen hänen kauppaan astumistaan. Tokkopa Vanhaselta on voinut jäädä huomaamatta, että omassa lähikaupassa ei ole aina saman viljelijän perunaa tai kaikkien lihatalojen koko tuotevalikoimaa, ei edes kaikkien kotimaisten meijerien maitoja. Joku hänen yläpuolellaan tai paremminkin hänen puolestaan tekee ja on tehnyt valintoja.

Asiakkaana hänellä on oikeus vaihtaa kauppaansa. Pääministerin arvovallan peliin laittaminen tässä asiassa on virhe, sillä kauppaketjun arkiaskareisiin kuuluu tuotteiden kilpailuttaminen, hintaneuvottelustrategian laatiminen ja valikoimasta päättäminen. Asiakas käy siinä kaupassa tai jossakin toisessa.

Vanhasen myrskyä maitolasissa on helppo sympatiseerata. Mutta varsin vähäisellä pohdiskelulla ja rinnastuksilla huomaa, että pääministeri myrskyää nyt väärässä nesteessä.

Vanhasen boikotin seuraukset voivat olla arvaamattomia. "Onnistuessaan" Vanhasen arvovaltapeli parantaa Valion neuvotteluasetelmaa koko suomalaisessa päivittäistavarakaupassa, sillä arvovaltaisen boikotin kohteeksi joutuminen jarruttaa Valion sivuuttamista muissakin ketjuissa. Miksi se on vaarallista? Se heikentää muille meijereille maitonsa myyvien maidontuottajien neuvotteluasemaa.

Pääministeri saattaakin aiheuttaa arvaamattoman laajat vaikutukset koko suomalaiseen maitotuotantoon ja maidonjalostukseen. Valiolaiset tuottajat toki ottavat kädenojennuksen riemulla vastaan, mutta ymmärtävät varmasti muille meijereille maitonsa myyvien kollegoiden tuskan. Pääministerin vetoapu ei yllä heille. Päinvastoin, Vanhasen boikotti puree heidän tulonmuodostukseensa voimakkaammin kuin ruotsalaisen raakamaidon tuonti.

Uskon, että Vanhanen ei pidä siitä, että Valion hinnoitteluvaran kasvaminen antaa tilaa nykyistä suuremmalle tuontimaidon määrälle, sillä hinnoitteluvara lisää halpamaidon kysyntää. Tämä ei voi olla pääministerin tarkoitus. Siksi pääministerin julkinen boikotti on todettava selvästi virheeksi.

S-ryhmän päättäjät ovatkin nyt ison päätöksen edessä. Taipuessaan Vanhasen boikotin edessä he samalla jakavat Suomen maitomarkkinoita - jos mahdollista - vieläkin voimakkaammin Valiolle. Pitäytyessään omassa päätösvallassaan he ovat omalla toiminnallaan edistämässä kauppaketjun kilpailukykyä yhden keskeisimmän hintamielikuvaa ohjaavan tuotteen, maidon osalta. Päätösvalta on heillä. Heidän on syytä pysyä tässä asiassa Vanhasen "yläpuolella".

ESA MUTANEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.