Väärä rinnastus pääkirjoutuksessa

Pääkirjoituksessa (Ksml 5.3.) rinnastettiin Suomen Neuvostoliitolle menetetyiltä alueilta siirrettyjen Suomen kansalaisten uudelleen sijoittaminen ja nykyinen ulkomaalaisten pakolaisten asuttaminen Suomeen.

Valtion velvollisuus huolehtia omista kansalaisistaan, jotka olivat menettäneet kotinsa sodan seurauksena, ei ole verrattavissa ulkomaalaisille annettavaan apuun. Luovutettujen alueiden asukkaat eivät olleet pakolaisia, vaan Suomen kansalaisia, jotka olivat puolustaneet tätä maata vihollista vastaan, maksaneet tälle maalle veroja ja puhuivat samaa kieltä. Lisäksi he joutuivat uusilla asuinalueillaan monesti sivistymättömien naapureidensa ryssittelyn ja vainon kohteeksi.Valtiovalta ei tähän puuttunut eikä lehdistössä asiaa puitu. Niinpä kohtelu valittamatta kärsittiin muun onnettomuuden lisäksi.

Yleensä tällainen asutustilallinen sai maapalan ja kuokan käteensä, toinen käsi oli ehkä jo menetetty sodassa. Silloin ei tunnettu vielä sanaa rasismi, mutta sitä esiintyi paljon oman maan kansalaisia kohtaan, vaikka nämä karjalaisraukat olivat aivan syyttömiä tilanteeseen.

On rasistista verrata oman maan kansalaisten asuttamista toiselta puolelta maapalloa tulleiden pakolaisten auttamiseen.

ANNA-KAISA MANTELA Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu