Maaseudulla on energiatulevaisuus

Keskustapuolueen ja kokoomuksen johdolla Suomeen ajetaan uusia ydinvoimaloita. Tarvitaan energiaa ja paljon. Samalla unohdetaan suomalaisen maaseudun vahvuudet energian tuottajana.

Energian kotimaisuus on kriisitilanteessa ensiarvoisen tärkeää. Huoltovarmuus on nostettava energiakeskustelussa mukaan aivan kovaan ytimeen. Hajautetulla energiatuotannolla pystytään nostamaan huoltovarmuuden tasoa merkittävästi ja samalla luomaan maaseudulle uusia työpaikkoja.

Nyt keskustelussa olevia ydinvoimaloita eivät suomalaiset pääsisi rakentamaan. Tämä on aivan varmaa, koska Suomessa ei ole ydinvoimateollisuutta. Lähinnä tulee vastaan ranskalainen Areva, joka Olkiluodossa rakentaa erityisesti puolalaisella rakentajajoukolla uusinta atomimiilua, Olkiluoto kolmosta. Energiaraaka-aine, uraani, tulee ydinvoimaloihimme pääasiassa Venäjältä ja Kazakstanista. Ydinvoimaa rakentamalla laskemme kotimaisen energian määrää ratkaisevasti.

Lannasta ja yhdyskuntajätteestä tehtävä energia on taatusti kotimaista ja aivan varmasti loppumaton energialähde. Laitteistot loppumattoman energiavarannon käyttöönottamiseksi voidaan rakentaa Suomessa ja näin elvyttäisimme aidosti perusteollisuutta sekä teknologiateollisuutta.

Samalla jätteestä tulisi raaka-ainetta, joka käytön jälkeen ei olisi jätettä vaan sopii lannoitteeksi pelloille aivan samoin kuin lanta nytkin.

Ainoastaan valumat vesistöihin vähenisivät, jolloin myös vesistöt eivät rehevöityisi, kalakannat elpyisivät ja vesistöjen virkistyskäyttö monipuolistuisi.

Maaseudulle kotimaisen enegian voimakkaampi käyttöönotto tarkoittaisi piristysruisketta. Maataloudessa tuotannon yhteydessä syntyy paljon energiakäyttöön sopivaa ainetta: olkia, risuja, harvennushakkuiden vesakoita ja metsäteollisuuden käyttöön soveltumatonta puuta sekä lantaa.

Kesantopeltoja pitäisi myös voida käyttää polttokelpoisen rehuviljan viljelyyn. Kesannointi rehuviljalla voisi tarkoittaa kauran ja herneen viljelyä ilman lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita. Muun poltettavan aineen kanssa palaisi kuiva rehuvilja rikkakasveineen mukavasti. Samalla kesantopelto olisi maanviljelijälle tuottavaa maata eikä kesannoinin ideakaan hukkuisi.

Maaseudun enerigiatuotannon tukeminen tarkoittaa kokonaisvaltaista panostusta kotimaisiin energioihin samalla tukien perusteollisuutta, teknologiateollisuutta ja maataloutta. Näitä etuja ei ydinvoimalla saavuteta.

NICO HOLMBERG (vihr) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu