Järistys luo markkinoita muille maille

"Äiti maa" on heittäytynyt todella kiukkuiseksi. Ensin tammikuussa maa tärisi Haitissa ja nyt Chilessä.

Onko niin, että luonto jatkaa sitä toimintaa, jota Storan Karvinen ja UPM:n Pesonen ovat yhtiöissään tehneet? Hehän ovat markkinatalouteen vedoten "jäähdyttäneet" sellukattiloita aivan urakalla.

Luonnon voimilla selluteollisuuden alasajo näyttää olevan aivan yhtä tehokasta toimintaa. Lopputuloksen kannaltahan on sama, laittaako firman johto tehtaan kiinni vai murskaako maanjäristys rakennukset, koneet ja kuljetus-infran.

Joka tapauksessa nyt näyttää tulevan myönteinen"markkina-häiriö". Selun hinta nousee eli vaikutukset tulevat ulottumaan myös Suomen kansantalouteen. Oliko suomalaisen metsäteollisuuden alasajo sittenkin väärin mitoitettu ja ainakin väärin ajoitettu?

Nyt olisi hyvä olla niitä toimivia sellukattiloita, jos vienti todella alkaa vetää. Chilen vuosittainen sellun vienti maailmanmarkkinoille on ollut lähes neljä miljoonaa tonnia. Kysymys on huomattavasta erästä. Nyt on ennusteiden mukaan tulossa hinnannousuja jopa kaksisataa dollaria tonnille. Varmaa on, että koivusellulle tulee nyt hyvä markkinahinta.

Luonnonkatastrofit ovat huonoja asioita koettelemilleen maille ja niiden kansalaisille, mutta suomalaisen teollisuuden on silti otettava kaikki hyöty siitä, mitä niiden seurauksena maailmantaloudessa tapahtuu. Jos emme me tilannetta hyödynnä, sen tekee joku muu.

Tammikuussa Haitin tuhoa kommentoidessani esitin, että suomalaisen hirsiteollisuuden pitäisi lisätä myyntiponnistelujaan suomalaisten hirsitalojen viemiseksi Haitin jälleenrakentamiseen. Nyt olen huomannut, että hirsiala on ottanut vinkistäni vaarin. Toivotan Honkarakenteelle menestystä myynti- ja vientiponnisteluilleen maanjäristysalueille.

ANTERO NENONEN Tohmajärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu