Kirjasto, joka pihtaa kirjojaan

Olen törmännyt Jyväskylän yliopiston kirjastossa asioidessani varsin merkilliseen ilmiöön. Sieltä ei saa kirjaa lainaksi.

Kyllä, olen opiskelija. Ei, minulla ei ole rästimaksuja. Kyllä, kaiken pitäisi olla kunnossa. Mutta kirjaa en saanut lainaan, vaikka yritin peräti kahdesti.

Kyseessä on ns. lukusalikappaleen yölainakäytäntö, jolle en tiedä itkeäkö vaiko nauraa.

Kyseinen käytäntö sanelee, että lukusalikappaleen saa lainaan yön yli vain jos sen käy lainaamassa klo 17-18 välisenä aikana. Työssäkäyvänä ja perheellisenä minulla ei ole mahdollisuuksia ehtiä mainittuun aikarakoon aina täsmällisesti.

Ensimmäisen kerran kävin kirjastolla kello 16:30. Tällöin minua ohjeistettiin istumaan kirja kädessä eteisaualassa, jotta lainaikkuna aukeaisi.

Tämän aikaikkunan toki ymmärrän, sillä pitäähän lukusalikappaleita olla käytössä aina tarvittaessa. Mutta olisiko kirja kuitenkaan ollut missään muussa käytössä kuin meikäläisen istuinalusena tuon puolituntisen? Eli kuka tästä olisi hyötynyt?

Toisen kerran erehdyin samalle asialle klo 18:37. Lainaikkunan ulkopuolella oleiltiin taas. Laina ei onnistunut, sillä työssäolevalla valvojalla ei ollut pääsyä lainausjärjestelmään.

Mikä se semmoinen lainausjärjestelmä on, josta ei lainaaminen onnistu? Ja mitä tapahtui vanhalle kunnon lyijykynälle, jolla ennen moinen laina hoidettiin?

Tätä kirjoittaessani kyseistä kirjaa ei lue kukaan. En minä eikä lukusalista lähtiessäni kukaan muukaan. Käytäntö on siis, että jos kirjojen lukusalikappaleita luetaan lukusalissa klo 17-18 välisenä aikana, kukaan ei saa yö- tai viikonloppulainaan mitään. Tätä varmasti voisi miettiä hieman järkevämmäksi.

JARI JÄRVINEN Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu