Omassa kodissa asuminen ei saa olla verotuskohde

Viimeinenkin järjen hiven puuttuu valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) Martti Hetemäen verotyöryhmälle antamista esityksistä, joilla rangaistaisiin omistusasunnossa asumisesta. VATT esittää omassa asunnossa asumisen laskennallisen asumistulon verottamista, asuntolainojen korkovähennyksen poistaminen sekä kiinteistöveron korotus.

Kantani kaikkeen tähän on jyrkän kielteinen.

Omassa asunnossa asumisesta ei voi tulla verotettavaa tuloa. Asunnon ylläpitämisessä on kulunsa ja kiinteistön omistamiseen kohdistuu kiinteistövero. Pienituloiset, lapsiperheet, eläkeläiset ja työttömät joutuisivat VATT:n esityksessä maksamaan usein kohtuuttoman kalliiksi käyvän kiinteistöveron lisäksi veroa omassa kodissaan asumisesta. Ehdotus on täysin järjetön.

Asunnot ovat eri hintaisia riippuen sijainnista, rakenteesta, kunnosta, iästä, peruskorjauksista jne. Verotus olisi hyvin vaikea toteuttaa. Omistusasunto on usein säästämisellä ja kovalla työllä ansaittu ja sinne pääsemiseksi on jo moneen kertaan maksettu useita veroja. Erityisesti eläkeiässä oma koti on tuki ja turva. Omassa asunnossa jaksamista halutaan tukea kalliin laitoshoidon asemesta.

Pienistä eläkkeistä ei ole varaa maksaa tuloveroa omassa kodissa asumisesta. Sama on tilanne lapsiperheillä, pienituloisilla ja työttömillä. Kiinteistöveroon ei saa mitään vähennyksiä ja siksi se kohtelee monia epäoikeudenmukaisesti. VATT esittää kuitenkin kiinteistöveroonkin korotuksia. Se ei kerta kaikkiaan käy!

Oman kodin hankinnassa on välttämätöntä, että asuntolainojen korkomenot ovat verovähennyskelpoisia. Näin nuoret, lapsiperheet ja pienituloiset voivat saada omistusasunnon. Tätä mahdollisuutta VATT esittää poistettavaksi. Se olisi katkera isku asunnon ostaneille nuorille ja lapsiperheille ja omakotitalojen rakentajille. Korot voivat nousta lähivuosina arvaamattomasti. Olisi huonoa yhteiskuntapolitiikkaa, jos asuntolainojen korkojen verovähennysoikeus poistettaisiin.

Omassa kodissaan asuvia ja asuinpaikkansa valinneita ei paljon lohduttaisi varainsiirtoveron poistaminen asuntokaupoista, koska koko loppuiän omassa kodissa asumisesta olisi maksettava veroa niin maaseudun syrjäisimmässä paikassa kuin kaupungeissakin.

Aikooko VATT esityksillään tuhota omistusasumisen asumismuotona? Haluan päättäväisesti torjua nämä todellisuudelle täysin vieraat esitykset. Rohkenen myös kannustaa oman asunnon hankintaan.

LAURI OINONEN kansanedustaja (kesk.) Keuruu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu