Monikulttuurikeskukselle rahoitus

Jyväskylän pitkäaikaisena tarpeena on ollut saada kaupunkiin monikulttuurikeskus, joka tukee eri uussuomalaisryhmittymien integraatiota uuteen ympäristöön ja kulttuuriin. Paikka löydettiin vihdoin vuonna 2008 Kauppakadulta.

Keskus sai kolmivuotisen rahoituksen Raha-automaattiyhdistykseltä, joka takasi keskuksen käynnistämisen. Monikulttuurikeskuksen pitempiaikainen rahoitus tarvitsee puolestaan rohkeaa poliittista tahtotilaa ja sitoutumista. Sitä ei ole kuntavaalien jälkeen löytynyt riittävästi.

Monikulttuurikeskus Gloria saa nyt viimeistä vuotta RAY:n tukea. Tuen jatkuminen edellyttää Jyväskylän kaupungin myöntämää perusrahoitusta. Ilman perusrahoitusta on vaikea hankkia muutakaan tukea tai hankerahoitusta. Lopputuloksena lähes 9 000 Glorian käyttäjää uhkaa jäädä ilman kokoontumis- ja kouluttamistiloja.

Ainoastaan kaupungin perusrahoituksella voidaan taata, ettei Gloria jää lyhytaikaiseksi projektiksi. Laki maahanmuuttajien kotouttamisesta ja turvapaikanhakijoiden vastaanotosta velvoittaa kuntaa järjestämään kotouttamista edistäviä ja tukevia toimenpiteitä ja palveluita.

Gloria toimii yhtenä merkittävinä paikkana, josta uusuomalainen voi saada itselleen luotettavaa ja asiantuntevaa tietoa ja opastusta. Keskuksessa jaetaan perustietoa suomalaisen yhteiskunnan rakenteista, eri ryhmistä ja vaikuttamisesta useilla eri kielillä. Yhteiskuntaan integroimisen olennaisena piirteenä on omien oikeuksien tietäminen - yhteiskunta, joka ei kerro riittävän hyvin kansalaisille heidän oikeuksistaan, ei ole toimiva yhteiskunta.

Uusuomalaisten tukipaikkana Gloria on mahdollistanut myös vertaistuen systemaattisen järjestämisen. Se toimii katto-organisaationa ja kollektiivisena ideapankkina, joka tarjoaa uusuomalaisille mahdollisuuden osallistua yhteiskunnan päätöksentekoon ja vaikuttaa aktiivisesti omaan elämäntilanteeseensa ja tulevaisuuteensa.

Glorian mahdollistama kerhotoiminta ja opetus paikkaavat sitä tarjontaa, jota yhteiskunta ei muutoin pysty tarjoamaan resurssipulan takia. Se tarjoaa myös monille yhdistyksille ja vapaaehtoiselle toiminnalle tilat.

Gloria on helpottanut maahanmuuttajien tutustumista kantaväestöön ja toisaalta monet suomalaiset ovat rikastuttaneet elämäänsä monikulttuurisilla kontakteilla. Gloria on tarjonnut matalan kynnyksen kohtaamispaikan erilaisista taustoista ja kulttuureista tuleville ihmisille. Jyväskylän on siirryttävä strategisesta suunnittelusta vastuulliseen päätöksentekoon ja turvattava riittävä perusrahoitus Glorian toiminnalle, kuten muissakin vertailukaupungeissa tehdään.

TOUKO AALTO kaupunginvaltuutettu (vihr.) Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.