Kohti luovaa taloutta

Keskustelu luovasta taloudesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista on tulossa entistä merkittävämmäksi. Nyt on aika tunnustaa, että luovuus ja innovatiivisuus ovat uuden talouden tärkeä kasvualusta kulttuuriselle yrittäjyydelle ja mahdollisuudelle synnyttää uusia työpaikkoja. Suomessa on runsaasti potentiaalia; korkeasti koulutettuja ja kyvykkäitä taide- ja kulttuurialan osaajia.

Kulttuuriala on jäänyt teknisten innovaatioiden varjoon asenteellisista syistä. "Nyt tarvitaan uusia malleja ja tapoja tehdä työtä", totesi Sitran yliasiamies Mikko Kosonen (Ksml 19.11.2009).

Kansantalous tarvitsee erilaisia elinkeinoelämän rakenteellisia ansaintalogiikoita. Vanhoilla meriiteillä ei enää pärjätä.

Monien tutkimusten mukaan kulttuuri luo henkistä ja taloudellista hyvinvointia. Luovat toimialat voidaan nähdä merkittävinä kasvualoina, myös globaalina mahdollisuutena.

Kulttuurinen osaaminen ja osaamisen tuotteistaminen ovat perusta myös mahdollisuuslähtöisyyteen perustuvaan yrittäjyyteen. Kulttuurisen yrittäjyyden klusteri on selkeästi keskittynyt pääkaupunkiseudulle. Taideosaamisen keskittymiä tarvitaan myös muualle Suomeen kulttuuri-infrastruktuurin vahvistamiseksi.

RITVA LUKKARINEN KTM, kulttuurisen yrittäjyyden kehittäjä Jyväskylä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.