Tuontimaito vie työpaikkoja Suomesta

Oy Arla Ingman Ab:n toimitusjohtaja Robert Ingman väitti (Ksml 2.3.), ettei tuontimaito vie työpaikkoja suomalaisilta. Väite on yhtä ontuva kuin hänen aiempi väitteensä tuonnin tarpeellisuudesta maitopulaan vedoten.

Vaikka tuontimaidon osuus tällä hetkellä olisikin hänen mainitsemansa 1,3 prosenttia Suomessa tuotetun maidon määrästä, jättää hän kertomatta sen, että tuonti kohdistuu suoraan meijerisektorin kannattavimpaan osaan eli tuoretuotteisiin ja siellä kulutusmaitoihin. Kulutusmaidoissa prosenttiosuus onkin moninkertainen.

Sen lisäksi Arlan toimitusjohtaja Hans-Åke Hammarström puheessaan viime marraskuussa Pellervon maitoalan seminaarissa kertoi Arlan tavoitteena olevan 30 prosentin markkinaosuus Suomessa. Tätä osuutta Arla Ingman hakee tuomalla halvempaa ruotsalaista maitoa markkinoille ja syrjäyttämällä siten Suomessa tuotettua maitoa.

Jokainen Suomeen tuotu maitolitra, olkoon se tuotu kulutusmaitona tai muina tuotteina, aiheuttaa aina vastaavan suuruisen vientitarpeen. Markkinaosuuden menetys johtaa aina yrityksissä tuotannon sopeuttamistarpeeseen ja silloin ensimmäisenä vaarassa ovat työpaikat.

Lisäksi tuonti, joka kohdistuu kannattavimpaan osaan tuotannosta, lisää entisestään sopeuttamistarpeita, koska saanto viennistä on heikompi. Ollaan tilanteessa, jossa sekä työpaikat vähenevät että tuottajahinnat laskevat.

Niinpä Robert Ingman ei ole rehellinen väittäessään, ettei Arla Ingman polje suomalaisen maidon hintaa suomalaisen tuottajan toimeentulon kustannuksella. Tuottajahinta ratkaistaan tukkuhintatasolla, ja aina kun kaupalle tehdään halvempi tarjous, alennuksen antaa suomalainen maidontuottaja.

Tuottajahinta on sangen kaukana kuluttajahinnasta. Kun vaaditaan halvempia kuluttajahintoja, samalla vaaditaan suomalaista maidontuottajaa tyytymään entistä pienempään tuntipalkkaan.

Suomessa tuotetaan EU:n laadukkainta maitoa, joten ei liene ole kohtuuton vaatimus, että sen tuottajakin saisi palkan työstään.

HANNU KAINU MTK:n Keski-Suomen johtokunnan jäsen Kyyjärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu